Vitatja a vádat a paprikaügy fővádlottja

Vágólapra másolva!
Megalapozatlannak tartja a folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntette és a fogyasztó megtévesztésének vétsége miatti vádemelést a Szegedi Paprika Zrt. vezetője a fűszerpaprika-ügyben - tájékoztatta az MTI-t Bakos András vezérigazgató pénteken.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Városi Ügyészség három személlyel szemben benyújtott vádirata szerint az ausztriai székhelyű Kotányi GmBH képviselője 2004 májusában arról értesítette a Szegedi Paprika Zrt.-t, hogy a cég által szállított fűszerpaprika őrlemény aflatoxintartalma meghaladja a határértéket. A reklamációt a szegedi cég jogosnak találta, ezért a 20 ezer kilogramm kifogásolt őrleményt visszáruként átvette.

Az első- és másodrendű vádlott döntése alapján a harmadrendű vádlott segítségével a szennyezett árut forgalomba hozatali szándékkal felhasználták. Részben belföldi csemege őrleményt készítettek belőle, részben pedig 50 százalékos keveréssel az osztrák cég részére hígított fűszerpaprika őrleményként visszaszállították.

A vezérigazgató álláspontja szerint a cég képviseletében soha senki nem ismerte el a minőségi kifogás megalapozottságát. A kifogásolt őrlemény visszaszállítására üzletpolitikai okból került sor. A terméket hatósági laboratórium vizsgálta meg, melynek eredménye határérték alatti, tehát megfelelő volt. Ezért a minőségi kifogás megalapozatlan, az áru pedig forgalomba hozható volt. Az ügyben nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ártalmas közfogyasztási cikk került forgalomba - áll a Szegedi Paprika Zrt. közleményében.

A vádirat szerint a cég 2003-ban és 2004-ben a Dél-Afrikai Köztársaságból, Brazíliából, Peruból, valamint Spanyolországból vásárolt fűszerpaprika-félterméket és paprikaőrleményt. Az importot tartalmazó fűszerpaprika-őrleményeket cég oly módon hozta forgalomba különböző fogyasztói kiszerelésben, hogy annak csomagolása az áru származási helyéről megtévesztő tájékoztatást adott: azokon a "Szegedi Paprika" feliratot tüntette fel, esetenként "Magyar Termék Nagydíj" és "Kiváló Magyar Élelmiszer" védjegyekkel látta el.

A Szegedi Paprika Zrt. a csomagolás feliratozásával a magyar és az EU-s előírásoknak megfelelően járt el. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint az import fűszerpaprika-őrlemény bedolgozását kell feltüntetni a csomagoláson. A vizsgált időszakban a társaság fűszerpaprika-őrleményt nem importált - áll a közleményben.