Ismét gázellátási zavarok lehetnek

Vágólapra másolva!
Stratégiai tárolót hozna létre Magyarországon a Gazprom, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek az év elejihez hasonló gázellátási problémák - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Ukrajnára az előttünk álló télen is gázhiány vár, mert nem tölti fel kellően föld alatti tárolóit - közölte az orosz Gazprom szóvivője. Szergej Kuprijanov szerint emiatt zavar keletkezhet az Ukrajnán keresztüli európai gáztranzitban is. A szóvivő szerint Magyarország számára megoldást jelentene, ha a Gazprom itteni gáztárolót létesítene. A tárgyalások már folynak, de a részletekről még nem kívánt nyilatkozni. Ismert, hogy az orosz cég mellett más társaságok is részt vennének a tároló létesítésében.

A stratégiai gáztárolásról szóló törvény a 2006. április 1-jén létrejött Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) számára írja elő a stratégiai tároló létrehozását. Csernák József vezérigazgató szerint a feladatra a szövetség egy külön zrt.-t hoz létre, aminek alapszabályáról június huszonkilencedikén döntenek majd. Az új társaság írja majd ki a pályázatot az 1,2 milliárd köbméteres és korábbi számítások szerint 150 milliárd forintba kerülő tároló 2010-re történő létesítéséről.

Bár a törvény szerint már ebben az évben 150 millió köbméter stratégiai gázkészletet kellene felhalmozni, ezt pillanatnyilag nincs hova tenni. A 3,4 milliárd köbméternyi kereskedelmi tárolókapacitás egésze le van kötve, de a törvény szerint a gáz helyettesíthető folyékony szénhidrogénkészlettel is. A szövetség ezért 125 ezer tonna erőművi tüzelőolaj és gázturbinaolaj tárolására készül. Még kérdés, hogy e tartalék októberre történő létrehozására pályázatot ír-e ki a szervezet, vagy saját készleteit csoportosítja át.

Csernák József emlékeztetett: egy esetleges gázellátási zavar esetén bevethetők az ország jelentős, 90 napos kőolaj- és kőolajtermék-készletei is. Erre még nem volt szükség, igaz, a téli gázellátási zavar idején a Nemzetközi Energiaügynökség felszólítására felszabadítottak egy névleges, 24 ezer tonnás mennyiséget. Az igazi megoldás az lesz, ha az országnak jelentős stratégiai készletei lesznek.

Elvben saját vagy bérelt ukrajnai tárolóból is számíthatnánk tartalék gázra. Ez irányú előkészületeiről az év elején a gáz hazai szabadpiacán aktív EMFESZ Kft. számolt be. A tárolóból a gáz külön vezetéken érkezne Magyarországra, amelyhez az ukránok nem férnének hozzá. Közvetve segítené az ellátás biztonságát az olajkészletek növelése is.