FAO: Kevesebb gabona várható

Vágólapra másolva!
Idén 19 millió tonnával kisebb, 2,01 milliárd tonnás gabonatermés várható az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete (FAO) szerint. A learatható búza-és kukoricamennyiség csökken, rizsből azonban többet takarítanak majd be várhatóan, mint tavaly - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A már elvetett terményt, illetve a jelenlegi vetésállományt figyelembe véve, átlagos időjárással számolva idén 19 millió tonnával kisebb, 2,01 milliárd tonnás gabonatermés várható - tette közzé idei első előrejelzését az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete (FAO). A várható csökkenés ellenére nem tűnik túl rossz évnek a 2006-os: ez a gabonamennyiség ugyanis a harmadik legnagyobb lehet az elmúlt időszakot figyelembe véve, sőt még az ötéves átlagot is meghaladja.

A FAO szakértőinek prognózisa szerint a világ búzatermelése 620 millió tonna körül alakul majd, ami hatmillió tonnával múlja alul a tavalyi eredményt. A csökkenés oka, hogy mind a FÁK-államok európai részén, mind pedig az Egyesült Államok több területén kedvezőtlen volt a téli időjárás. Európában és Észak-Afrikában igen jó hozamok várhatók, kompenzálva az említett területek terméskiesését, addig az egyik legnagyobb termelő Ázsiából vegyes hozamokról érkeztek jelentések.

A globális szemestermény-piacon hasonló a helyzet, mint a búza esetében: az előre jelzett 973 millió tonnás össztermés 16 millió tonnával kisebb lesz a 2005-ben mértnél - igaz, ez még így is az ötéves átlag fölötti mennyiség lenne. A FAO szakértőinek várakozása szerint a kiesés legfőképpen az Egyesült Államok kormányzatának márciusi döntéséhez köthető, mely szerint öt százalékkal csökkentenék a kukorica vetésterületét. Hasonló a helyzet Argentínában is, ahol 10 százalékkal szűkült a vetésterület, s a jelenleg folyó betakarítás is esős időszakban zajlik, ami tovább csökkentheti a termésátlagot.

A rizs esetében a hántolatlan fajta betakarítása zajlik az Egyenlítőtől délre eső területeken, míg a nagyobb termelőnek számító északi féltekén csak most kezdődött a betakarítási szezon. Így az első, kissé bizonytalan FAO-becslés szerint a világ rizstermelése hárommillió tonnával haladja meg a tavalyi mennyiséget, túllépve a 423 millió tonnát.