Baumag ügyben 30 embert gyanúsítanak

Vágólapra másolva!
Módosította a BRFK a Baumag elnökének gyanúsítását. Balázs Lászlót csődbűntettel és hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Az ügyben az elnökön kívül 29 személyt hallgatnak ki gyanúsítottként. Az összeomlott befektető szövetkezet összesen 32 milliárd forinttal tartozik 13 ezer tagjának - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Csalás helyett hűtlen kezeléssel és csődbűntettel gyanúsítja Balázs Lászlót, a Baumag Stratégiai Befektető Szövetkezet elnökét a rendőrség. Eddig az elnök volt azkét éve tartó ügy egyetlen vádlottja, de az igazságügyi könyvszakértő jelentése alapján a rendőrség módosította a gyanúsítást. Balázs lászló mellett a cég 29 egyéb vezetőjét hallgatták ki gyanúsítottként - írja a Népszabadság.

Azért változtattak a vádon, mert a Baumag éveken keresztül eleget tett fizetési kötelezettségeinek, ez pedig azt bizonyítja, hogy a Baumag-vezetésnek nem az volt a szándéka, hogy megtévessze a tagságát. A törvény lehetőséget ad a nyomozó hatóságnak arra, hogy a nyomozás megállapításai alapján módosítsa a cselekmény minősítését.

A Baumag 32 milliárd forinttal tartozik 13 ezer tagjának. Két éve, amikor különböző okok miatt sorra fizetésképtelenné váltak az ingatlanhasznosító szövetkezetek, a Baumag volt az utolsók egyike, amely kénytelen volt fizetésképtelenséget jelenteni.

A sorra bedőlő szövetkezetek híre bizalmatlanságot keltett a legnagyobbnak számító, piramisjátékként működő Baumaggal szemben is. Miközben egyre kevesebb új befektető érkezett, mind többen kérték vissza a pénzüket. A Baumag azonban ekkorra - 2004 nyarára - már vagyonának jelentős részét ingatlanokba és veszteséges vállalatokba fektette. A társaság zár alá vett vagyona csak a részleges kártalanításra elég. A rendőrség adatai szerint emellett jelentős összegek kerültek külföldi bankszámlákra.