Emelik a gáz árát a fúziók

Vágólapra másolva!
Az európai energiafogyasztók lesznek a vesztesei, ha az energiaszolgáltatói ágazat koncentrálódása folytatódik, és ez még tovább csökkenti a versenyt. - figyelmeztetnek az elemzők.
Vágólapra másolva!

Miközben az Európai Unió energiapiacának liberalizálásán, az erősebb verseny lehetőségeinek megteremtésén fáradozik, magában az ágazatban ezzel ellentétes folyamat látszik körvonalazódni: éppen a konszolidáció, az, hogy az európai energiaszolgáltatás egyre kevesebb nagy cég kezében összpontosul. Ez pedig éppen a versennyel és az árak csökkentésével ellentétes.

Az európai energiapiac cégei egyre "híznak", és nemcsak a felvásárlások révén: szinte mindegyikük rekordnagyságú nyereségről és forgalomról számol be negyedéves eredményjelentésében. Így másfelől sürgető szükség is a cégek számára a terjeszkedés és bővülés, hogy az egyre hatalmasabbá duzzadó jövedelmeket befektessék - természetesen az újabb növekedés érdekében.

Az utóbbi időben az egyik legnagyobb európai energiaszolgáltató, a német E.ON a spanyol Endesára tett váratlanul felvásárlási ajánlatot, miközben az ugyancsak az első három európai cég között levő olasz Enel a francia Suez felvásárlását fontolgatja. Az európai ágazati legnagyobb, a francia EdF vezetője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy cége kész nagyobb felvásárlásokat megfontolni és erős figyelemmel kíséri a Benelux, illetve a spanyol piacot.

Az Oxford Institute of Energy Studies egyike elemzője szerint legalább hat szereplő - de ideális esetben akár tíz - kell ahhoz, hogy megfelelő verseny alakuljon ki az európai energiapiacon. Ugyanakkor a nagy európai szolgáltatóknak már sikerült az európai árampiacot regionális blokkokra osztani, korlátozott áram- és gázszállításokkal a határokon át.

Míg az unió energiaügyi biztosa arra figyelmeztette az európai áram- és gázipar cégeit, hogy újabb versenyjogi ellenőrzésekkel számolhatnak a liberalizálás érdekében, addig az E.ON vezetője a napokban nyíltan azt mondta, hogy az európai energiapiacon a nagy európai közszolgáltatók folytatódó konszolidációja egy végsősoron három fő szolgáltatóra szűkülő piacot hoz létre.

Wulf Bernotat a Financial Timesnak nyilatkozva úgy vélte, hogy ez a három domináns európai cég az olasz Enel, a francia EdF és az E.ON lesz.A francia EdF jelenleg piaci tőkeértékét tekintve a legnagyobb európai közszolgáltató, majd az E.ON és az Enel következnek.

Bernotat szerint arra is fel kell készülni, hogy az energia iránti megnövekedett igények és az ennél kevésbé bővülő energiatermelés nyomán az energia egyre drágább lesz. A gázárak kapcsán utalt arra, hogy a gázáremelés elkerülhetetlen, mivel a termelők száma csökken, míg a világkereslet növekszik.