Spanyol céget vásárolna az E.ON

Vágólapra másolva!
A német E.ON részvényenként 27,50 eurós, összesen 29,1 milliárd eurós felvásárlási ajánlatot tett a spanyol versenytársára, az Endesára kedden, ami jóval meghaladta a versengő ajánlatokat. Az Endesával az E.ON kijuthat a latin-amerikai piacra is. 
Vágólapra másolva!

Az ajánlat teljes értéke egyébként 55,2 milliárd eurót tesz ki, a piaci értékre második számú európai energiaszolgáltató ugyanis az Endesa adósságával és kisebbségi részesedéseit is kifizetné. Az Endesa hétfőn 24,58 eurón zárt Madridban, kedden átmenetileg felfüggesztették a tőzsdei forgalmát.

Az ajánlat miatt az E.ON kedden előzetes eredmény-beszámolót közölt. Eszerint tavaly az adózott eredménye 71 százalékkal 7,4 milliárd euróra ugrott a 2004-es 4,3 milliárd euróról. Ezt elsősorban a Viterra ingatlanfejlesztő cég és a Ruhrgas Industries fogyasztásmérő részleg kiszervezéséből származott, könyv szerinti nyereséggel indokolták.

Az üzemi eredmény, egyszeri tételek nélkül, 8 százalékkal 7,3 milliárd euróra nőtt a 2004-es 6,8 milliárd euróról, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) 5 százalékkal 10,3 milliárd euróra emelkedett 9,7 milliárdról. Ezt a nagyobb áramtermeléssel és a növekvő áramtarifákkal magyarázták.

A bevétel 21 százalékkal 56,4 milliárd euróra bővült 46,7 milliárdról. Ezt részben ugyancsak a nagyobb mennyiségi forgalommal és magasabb energiaárakkal, részben a további terjeszkedéssel, felvásárlásokkal magyarázták.

Az E.ON 19 milliárd euró befektetést tervez a következő két és fél évben, további felvásárlásokkal együtt. Tavaly április elején 24,62 százalékot vásárolt a romániai Electrica Moldova SA-ból, majd a részét tőkeemeléssel 51 százalékra növelte. Pályázik az ugyancsak román Electrica Muntenia Sudra és a Romgazra is.