Nigériai felkelők drágítják az olajat

Vágólapra másolva!
Hétfőn több mint egy dollárral emelkedett a kőolaj ára a szabadpiacon, miután fegyveres felkelők megbénították a kitermelést Nigériában, a világ nyolcadik legnagyobb olajtermelő országában.
Vágólapra másolva!

A londoni olajtőzsdén az északi-tengeri Brent áprilisi lejáratra hétfőn kora reggel 1,20 dollárral 61,09 dollárra drágult és a nap folyamán további áremelkedés várható, a nigériai fegyveres akciók várható kiszélesedése miatt. A New York-i árutőzsde (NYMEX) hétfőn ünnep miatt zárva tart.

A zavargások miatt a hét végén leállt az export az egyik legjelentősebb nigériai olajkikötőből: a Shell olajtársaság függesztette fel a kivitelt, napi 380 hordó körüli mennyiség elszállítását. A társaság egyik olajkitermelő bázisán is félbeszakadt a munka, miután nigériai lázadók elraboltak kilenc munkást, megtámadva és lerombolva olajtermelő létesítményeket és vezetékeket is. A kivitel eddig összességében nagyjából 20 százalékkal esett vissza.

A nigériai fegyveresek meg akarják szerezni az ellenőrzést jelentős helyi olajipari termelő és szállító létesítmények felett.

A lázadók már a múlt hónapban fegyveres akciókat indítottak, emberrablásokat hajtottak végre. A Shell már emiatt régebben bezárta egyik olajterminálját és termelőbázisát, melyek kapacitása napi 106 ezer hordónyi volt.