Az EKB továbbra is kamatemelésre hajlik

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet hétfőn közvetve megerősítette a bank kamatemelési hajlandóságát.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament számára tartott negyedéves beszámolójában az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy az euróövezeti GDP-növekedés tavalyi utolsó negyedévi lassulásából csupán a növekedés némi bizonytalanságára lehet következtetni, azonban középtávon biztosra vehető a teljesítmény növekedésének gyorsulása, és el fogja érni az úgynevezett hosszú távú potenciált.

Az euróövezeti országok hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben átlagosan 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévihez képest, és 1,7 százalékkal volt nagyobb, mint 2004 utolsó negyedében, közölték az EU statisztikai hivatalában a múlt héten első becslésként. Habár negyedévről negyedévre erősen lassult a fejlődés - a harmadik negyedévben 0,6 százalékos volt az ütem az előző negyedhez képest, az utolsó negyedévi volt a leggyorsabb ütem tavaly a négy negyedév közül éves összehasonlításban. Így nem várható, hogy az új adatok önmagukban elriaszthatnák az Európai Központi Bankot a kamatemelés esetleges folytatásától, különösen, mivel a tizenkét havi infláció gyorsult: januárban 2,4 százalékra a decemberi 2,2 százalékról.

Hétfői előadásában Trichet maga is megerősítette, hogy a bankban az inflációs várakozások további erősödésére számítanak, részint az olajár továbbgyűrűző hatásai, részint egyes országokban a szabályozott árak év eleji emelése miatt. Elmondta továbbá, hogy a pénzellátás növekedése lassult ugyan, de még mindig túl gyors az euróövezetben.

A növekedés hosszú távú potenciáljával kapcsolatban Trichet már korábban elmozdította a céltáblát: két hete egy londoni elődadásában úgy vélte, hogy az euróövezeti gazdaság "rugalmasan viseli" az olaj drágulását, ugyanakkor a növekedési potenciálja "minden bizonnyal kisebb", mint korábban sokáig vélték.

Az EKB elnöke azt mondta Londonban, hogy az euróövezet fenntartható gazdasági növekedési lehetősége közelebb van évi 2 százalékhoz, mint a korábban becsült, legföljebb évi 2,5 százalékhoz, és ilyenformán a mostani tényleges gazdasági növekedés, amely szerinte az utóbbi negyedévekben "erőre kapott", máris "közel jár" a hosszú távú potenciálhoz. Piaci elemzők a potenciál leszállításából azonnal megerősítve látták korábbi meggyőződésüket, hogy az EKB folytatni akarja a kamatemelést, legkorábban márciusban.