Magyarországról kérik a legtöbb szabadalmat

Vágólapra másolva!
Magyarországról érkezik Közép-Európa legtöbb szabadalmi kérelme a genfi WIPO-hoz. A nemzetközi szellemi tulajdon védelmével foglalkozó szervezethez beadott szabadalmi kérelmek száma világszinten a tizedével emelkedett - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A magyar szabadalmi kérelmek számra több mint másfélszeresen haladja meg a hasonló cseh vagy lengyel adatot, nem beszélve a szlovák, román vagy szlovén eredményről. Az utóbbi időben folyamatosan nőtt a kérelmek száma Az utóbbi három évben folyamatosan nőtt a hazánkból Genfbe küldött szabadalmak száma, tavaly 165 kérelem érkezett magyar feltalálóktól.

A szellemi tulajdon védelmével foglalkozó világszervezet, a WIPO szabadalmi egyezményét (PCT) 128 ország írta alá. A rendszer lényege, hogy a nemzeti szabadalmi hivatalokon keresztül vagy közvetlenül Genfbe elküldött szabadalmi kérelmek világszerte egységes formai követelmények és nemzetközi adatbázis támogatásával kerülnek a döntést meghozó nemzeti hatóságok elé.

Ily módon a kérelmező viszonylag olcsón felmérheti a helyzetet, és eldöntheti, végül is mely ország(ok)ban folyamodik ténylegesen szabadalmi védelemért. Ennek költségvonzata országonként elérheti a 200 ezer dollárt, így érthető az előzetes szűrőnek tekintett és mindössze másfél ezer svájci frankba kerülő PCT-eljárás népszerűsége - írja a Világgazdaság.

Világszinten tizedével nőtt a szabadalmi kérelmek száma, 2004-ben 134 ezer kérelmet nyújtottak be a WIPO-hoz. A kérelmek harmad az USA-ból érkezett, valamivel több Európából. Dinamiusan fejlődik Ázsia: Japán, Dél-Korea és Kína együttesen majdnem negyedét adta a szabadalmaknak. Kína nem elsősorban a fejlett országok nyomása miatt fektet egyre nagyobb súlyt a szellemi tulajdon védelmére; az ottani vállalatok saját érdekeik miatt nyújtanak be egyre több szabadalmi kérelmet.