Vágólapra másolva!
A jelek szerint stabilan háromszázezer fő fölött rekedt a magyarországi állástalanok száma. Tavaly október-decemberben ugyanis 309,9 ezer volt a munkanélküliek átlagos száma, ez 47 ezer fővel több az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

Ebben a negyedévben így 7,3 százalékos volt a munkanélküliség, amely megegyezik a 2005. július-szeptemberivel és 1,0 százalékponttal több az egy évvel korábbinál - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavalyi utolsó negyedévben a foglalkoztatottak száma átlagosan 3,916 millió fő volt, 27 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az ehhez tartozó statisztikai hibahatár azonban 41 ezer, azaz nem állíthatjuk biztosan a növekedést. A munkanélküliek 47,3 százaléka már legalább egy éve keres állást, ez hasonló az egy évvel korábbihoz. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,4 hónap volt.

Az állástalanok számának növekedése két okra vezethető vissza: egyrészt megváltozott a nem foglalkoztatottak összetétele, másrészt az ellátórendszerben a korábbinál markánsabban jelent meg az aktív álláskeresés kritériuma.

A magas munkanélküliségi ráta több dolgot is jelenthet. Tavaly november elsejével ugyanis név- és filozófiaváltás történt: a munkanélküli segélyt álláskeresési támogatás váltotta fel, amelyre - a korábbinál nagyobb összeggel - csak akkor jogosult a regisztrált munkanélküli, ha aktívan együttműködik a munkaügyi kirendeltséggel és mindent megtesz az újraelhelyezkedés érdekében.

Ennek hatására pedig érezhetően érdekeltebbé váltak a munka nélkül lévők a keresésben. A nagy kérdés az, hogy a magukat állás nélkülinek, de munkát aktívan keresőnek vallók sokasága honnan kerül ki, vagyis az inaktívak, vagy az aktívak számát csökkentik - mondta a Napi Gazdaságnak Váradi Leventéné, a KSH szakértője. Ha ugyanis a több aktív munkanélküli az inaktívak táborát csökkenti, az nemzetgazdasági szempontból pozitív, ha azonban csupán a passzív munkanélküliekét, az negatív irányú változás. Ez pedig várhatóan március-áprilisban derül ki, amikor a munkaerőpiac igazán megélénkül.

Tavaly hiába élénkült a külső konjunktúra és nőtt a lakossági kereslet, mindez a munkaerőpiac helyzetét egyelőre alig javította. A múlt évben ugyanis éves átlagban 3,902 millió fő minősült foglalkoztatottnak, a 2004-es 3,900 millió után; az aktívan álláskeresők száma viszont látványosan nőtt: a múlt évi 304 ezer fő ötödével, és felülmúlta a 2004-es 253 ezret.