Törvényben biztosítanák a 2010-es eurót

Vágólapra másolva!
Törvényben rögzítenék a 2010-es euró-bevezetés feltételeit. A törvényjavaslat rögzítené az államháztartási hiány csökkentésének ütemét. A konvergenicaprogram szerint 2009-re a deficit a GDP 1,9 százaléka lesz. A Világgazdaság szerint a konvergenciaprogram törvénybe foglalását a miniszterelnök szorgalmazta. Az elképzelést még a választások előtt elfogadtatnák a parlamenttel - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Törvényben rögzítené a kabinet az euró 2010-es bevezetésének feltételeit. A lex eurónak is keresztelhető jogszabálytervezet a konvergenciaprogramba foglalt fiskális kiigazítást rögzítené. Az előterjesztést még a választások előtti, január 30-án kezdődő Országgyűléssel elfogadtatnák, hogy az május 1-jén életbe is lépjen - írja a Világgazdaság.

A törvényjavaslat szerint a "középtávú gazdasági program és az éves költségvetés összhangjának megteremtése érdekében" alkotja a Ház a jogszabályt, amely a "magyar gazdaság tartós növekedése és a költségvetési egyensúly biztosítása érdekében" rögzíti az államháztartási hiány csökkentésének ütemét. Mint ismert a konvergenciaprogramból, a hiány mértéke 2008-ban a bruttó hazai termék 1,9 százaléka lesz.

A törvényjavaslat szerint a kormány évente beszámol a konvergenciaprogramról, s a jövőben minden év április 30-ig bemutatja az Országgyűlésnek a "gazdasági és államháztartási folyamatoknak a konvergenciaprogramban rögzített pályához viszonyított alakulását, és szükséges intézkedéseket hoz az eltérések megszüntetésére". A Világgazdaság úgy tudja, hogy a pálya törvénybe foglalását a miniszterelnök szorgalmazta.