Az afgán államot vonnák be a segélyezésbe

Vágólapra másolva!
Állami csatornákon keresztül kell segélyt áramoltatni Afganisztánba a Világbank szerint. A bank szerint csak akkor lehet tartós sikereket elérni az országban, ha az adakozók, és a kormányzat közelebb kerülnek egymáshoz. A Világbank szerint csak ezzel a módszerrel lehet megszilárdítani az afgán kormányzati finanszírozás rendszerét.
Vágólapra másolva!

Állami csatornákon keresztül kell eljuttatni a segélyt az afganisztáni rászorulóknak a Világbank szerint. A szervezet Afganisztánról szóló jelentésében kiemelte: mindenképpen közelebb kell hozni egymáshoz a kormányzatot és a donorokat. A Világbank szerint félő, hogy ha a segélyezéssel megkerülik a kormányt, az aláássa a központi vezetés tekintélyét - írja a BBC News.

"A tapasztalat azt mutatja, hogy az állami csatornákon keresztül áramoltatott segély jóval költséghatékonyabb" - jelentette ki Alastair McKechnie, a Világbank afganisztáni projektvezetője.

Jelenleg a segély háromnegyede áramlik keresztül állami szerveken. A Világbank szerint tovább kell növelni az arányt, hogy az afganisztáni állami szervek gyakorlatot szerezhessenek a pénz kezeléséből, kiosztásából. Ugyanakkor a szervezet figyelmeztetett arra: ezt a fejlesztést csak akkor lehet sikeresen végre hajtani, ha a kormány visszaszorítja az állami szerveknél általános korrupciót.