Olcsóbb lehet az alumínium

Vágólapra másolva!
Változhat az alumínium világpiaci ára, miután kereskedők kedden jelezték, hogy a kína importjában csökkenés, kivitelében pedig növekedés várható. 
Vágólapra másolva!

A kínai felhasználók elkezdik felélni tartalékaikat, a jelenlegi magas áron nem vásárolnak, idézett kereskedőházi szakértőket a Reuters hírügynökség kedden.

Már érezhető az enyhülés, a nyugati szállítók jelenleg a Londoni Fémtőzsde (LME) készpénzes árait tonnánként 50 dollárral meghaladó azonnali árakat kérnek a dél-kínai kikötőkben való átadásra, miközben az első negyedévi szerződéses árak átlagosan 60 dollárral haladják meg az LME határidős árait.

A szakértők arra számítanak, hogy Kína havonta átlagosan 100 ezer tonna nyertalumíniumot exportál az első negyedévben, miután novemberben 84 485 tonna volt a kivitele. A kínai exportőrök az LME-árnál 10-20 dollárral magasabb árat kérnek a dél-kínai kikötőkben. Az elmúlt hetekben a felár 40 dollár körül volt, a novemberi 50-60 dollár helyett.

Kedd reggel az alumínium tonnánként 2325 dollár volt háromhónapos határidőre az LME-n, a hétfőn elért új, 17 éves csúcs, 2335 dollár után.