Nyomott áron értékesítették a pontyot

Vágólapra másolva!
Rendkívül nyomott, kilónként 399 forintos áron árusította több nagy élelmiszerlánc is az élő pontyot a karácsonyi ünnepeket megelőző időszakban. Szakértők szerint ismét felvetődik, hogy az üzlethálózatok beszerzési ár alatt adták el a halat, és megsértették az ezt tiltó jogi szabályozást.
Vágólapra másolva!

Az illetékes földművelésügyi hivatalok két éve már több tíz millió forintos bírsággal sújtottak egyes hipermarketeket, mivel beszerzési ár alatt kínálták a karácsonyi pontyot. Most azonban nem kezdeményez hatósági vizsgálatot az élelmiszerláncok tavaly decemberi pontyárai miatt a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa (Haltermosz) - közölte a Világgazdasággal Orosz Sándor, a szervezet igazgatója. Ugyanakkor hozzátette: biztosra vehető, hogy az üzlethálózatok az élő pontyot kevesebbért árusították, mint amennyiért vették. Mára viszont jogi értelemben megfelelően "körülbástyázták" magukat, és a halak árát nem beszerzési árként fizették ki - vélte az igazgató.

Évről évre a karácsonyi ünnepek kínálják az egyik fő bevételi lehetőséget a hazai haltermelőknek, mivel a kereskedelmi árumennyiség jelentős részét ilyenkor értékesítik. A Haltermosz adatai szerint a vásárlók évente 16-17 ezer tonna halat vesznek, amelynek 40 százaléka az utolsó negyedévben talál gazdára. Ez utóbbi mennyiség 50-60 százaléka (3,5-4 ezer tonna hal) decemberben fogy el, és a megvásárolt halak zömét az élő pontyok teszik ki.

Bár a gazdaságok termelési körülményei jelentősen eltérnek egymástól, ma azok a vállalkozások tekinthetők "átlagosnak", amelyek a piacképes pontyokat 350-400 forint közötti kilónkénti nettó áron állítják elő - mondta Orosz Sándor. A nettó árra további kiadások (szállítási és egyéb költségek) rakódnak. A tapasztalatok szerint az élelmiszerláncokon kívüli kiskereskedelemben (a kisebb halboltokban) a karácsonyi ünnepek idején 700 forint körüli kilónkénti pontyárak alakultak ki, és szakértők szerint ez a szint tükrözte a normálisnak tekinthető piaci árviszonyokat.

A vevők becsalogatására szolgáló, akciós üzletlánci pontyárak nem elsősorban a beszállító cégeknek okoznak veszteségeket, mivel nekik a bolthálózatok a tényleges fogyasztói árnál többet fizettek. A Haltermosz szerint a hálózatok azzal idézhetnek elő nagyobb gazdasági károkat, hogy hosszabb távon országszerte lenyomhatják a kereskedelmi árakat.