Mégsem kell a lakásokhoz zöldkártya

Vágólapra másolva!
Még három évig lehet energiatanúsítvány nélkül lakást adni-venni, noha úgy volt, hogy a héten kötelezővé válik az okmány beszerzése. A korábban tervezett kormányrendeletet nem adják ki, Magyarország ugyanis három év haladékot kért az Európai Uniótól a lakások zöldkártyájaként emlegetett passzus bevezetésére - tudta meg a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az épületek energiafelhasználásáról tájékoztató tanúsítvány beszerzését január 4-étől tették volna kötelezővé az újonnan csatlakozott uniós tagokra vonatkozó irányelv értelmében. Korábban valamennyi ország mentességet kért, most már hazánk is. A tanúsítvány 20-40 ezer forintba kerülne minden egyes lakásra, és öt- évente kellene megújítani. A korábbi terv szerint építési és használatbavételi engedély csak ennek birtokában lett volna kiadható ez év elejétől kezdve, vagyis minden új lakás esetében kötelező lett volna a megléte. A meglévő lakások esetében tulajdonosváltáskor - örökléskor is kötelező - lett volna a tanúsítványt elkészíttetni.

Magyarország - mint azt Borsi László, az Országos Lakás- és Építési Hivatal elnöke elmondta - 2009-ig kért időt, mivel jelenleg nálunk is többszörösen teljesíthetetlen az nergiatanúsítvány bevezetése.

Mindenekelőtt hiányzik hozzá az a szakemberbázis, amelyik az energiapasszushoz szükséges vizsgálatokat elvégezné, és hiteles tanúsítvány kiadására felhatalmazott. A szakemberoktatást a következő három évben igyekeznek megoldani. A jogszabályi hiányosságokat várhatóan már az idén pótolják; februárban kerül a parlament elé az építési törvény módosítása, ami az épületek energiaminimumának követelményeit is magában foglalja. Később építési engedélyt csak az abban foglalt feltételek - például a tégla előírt típusa, a légkondicionáló helyének kötelező betervezése - mellett lehet kapni. Az energiatanúsítvány bevezethetőségét a kazánok és a légkondicionálók felülvizsgálatát szabályozó jogszabály megalkotásának is meg kell még előznie, ennek előkészítésén a gazdasági tárca dolgozik.