Kötvény helyett hitelből építenek autópályát

Vágólapra másolva!
Kilencvenmilliárdos hitelt vesz fel az autópálya-építések első negyedévi finanszírozására az Állami Autópálya Kezelő Zrt. A Népszabadság értesülései szerint az áthidaló hitelt addig veszi fel az ÁAK, amíg az autópálya-kötvények megoldást nem hoznak az új utak építésének fedezésére.
Vágólapra másolva!

Kilencvenmilliárd forint hitelt vesz fel az első negyedév sztrádaépítési számláinak fedezésére az Állami Autópálya Kezelő Zrt. - értesült a Népszabadság. A pályázat várhatóan a hét végén jelenik meg. A társaság az összegből áprilisban fizetné ki az útépítő-társaságokat.

Az ÁAK-nak elvileg az év elejétől készen kellett volna lennie a gyorsforgalmi utak építésébe magántőkét vonó kötvénykibocsátásra, ez azonban a második negyedévre tolódik. A csúszás oka az, hogy ősszel az Eurostat bejelentette: a magyar állam nem vonhat ki már elkészült autópályákat visszamenőleg a költségvetésből, tehát nem javíthatja trükkökkel az államháztartási hiányt.

Az ÁAK ezért volt kénytelen módosítani a 600 milliárd forintos tőkepiaci akció kezdetét. Azóta véglegesítették a kötvénykibocsátásban részt vevő úgynevezett programutak listáját. Ezek jelentős része már folyamatban lévő beruházás.

Ezzel együtt az autópálya-kötvények kibocsátásának előkészítése még hónapokat vesz majd igénybe. Az akcióhoz ugyanis az Országgyűlés jóváhagyására éppen úgy szükség lesz, mint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), valamint egyéb szakmai felügyeletek engedélyére.