Kokainos kólát dobnak piacra indiánok

Vágólapra másolva!
A kokain alapanyagából, kokacserjéből készült üdítővel jelent meg a kolumbiai piacon egy indián törzs. A Nasa törzs üdítője iránt igen komoly az érdeklődés, noha egyelőre a helyi piac meghódítását tűzték ki célul, többen már az export iránt is érdeklődtek. Kezdetben a Coca-Cola is tartalmazott kokát, azonban a kokain megítélésének romlásával ezt az összetevőt már nem verik nagydobra. Nem így az indiánok, akik a drogüzlet visszaszorítását várják a legális kokaterméktől.
Vágólapra másolva!

A kokain alapanyagából gyártanának üdítőitalt a kolumbiai indiánok, mégpedig olyat, amely reményeik szerint - legalábbis szűkebb hazájukban - helyettesíthetné a térség másik, jóval ismertebb italát, a Coca-Colát. Az sárga színű, gyümölcsös, enyhén gyógyfüves ízű édes italt, amelynek a Coca Sek nevet adták, a Kolumbia déli részén lévő Caldera faluban élő Nasa indiánok készítik a koka növény leveléből.

A készítők tervei szerint az ital először csak a dél-kolumbiai Popayan városban lesz elérhető, de már vannak érdeklődők, akiknek a segítségével akár exportálni is lehet majd az italt. Az indiánok 13 ezer dollárt (mintegy 2 millió 700 ezer Forint) fektettek be az üdítő gyártásába, és egyelőre havi 20 ezer üveg előállítását tűzik ki célul. A készítők remélik, hogy a Coca Sek elcsábít néhány Coca Cola vásárlót attól a terméktől, ami iránt különleges ellenszenvet táplálnak.

A Coca Colát gyártó amerikai cég különösen szemérmes, ha a koka levélről van szó, bár az üdítőital nevének első szava is erről a növényről kapta a nevét. A 19. században a kokaint recept nélkül vásárolhatták, és fáradtságtól egészen a szénanátháig használták gyógyításra. Később a Coca Cola mélyen hallgatott arról, hogy koka levelet használ az üdítőital gyártásához, hiszen félt a kokain egyre negatívabb megítélésétől, amely a huszadik században söpört végig egész Amerikán.

Ekkor a társaság aggódott, hogy a cég hírneve sérülhet a koka miatt, és a fogyasztók összekeverhetik a levelet a már finomított kokainnal. Amikor a Coca Cola szóvivőjét a koka levelekről kérdezték, azt mondta, hogy az összetevők titkosak, de azért mindig hozzátette, hogy az ital nem tartalmaz kokaint. Aki mégis reménykedik, hátha talál kokaint a Coca Colában, bizony csalódni fog, hiszen az egyetlen bizsergető érzést a cukor és a koffein okozhatja.

A Coca Colával ellentétben a Nasa indiánok büszkén ismerik el, hogy semmit nem tesznek azért, hogy kihagyják az italból a koka levél egyetlen aktív összetevőjét, bár ilyen kis mennyiségben nem lehet kimutatni semmilyen hatását. Szó sincs arról, hogy a koka levél termesztése ösztökélné a kábítószerek gyártását, csak az indiánok remélik, ha legálisan kereskednek a koka levéllel és azért szerzik be, hogy az üdítőn kívül teát, bort és aprósüteményeket készítsenek belőle, ki tudják majd szorítani a drogkereskedőket a területükről.