Az állami rész 50 százalék alatt az Alitaliában

Vágólapra másolva!
A londoni Walter Capital Management befektető társaság lett az Alitalia második legnagyobb részvényese, miután a decemberi egymilliárd eurós részvénykibocsátás során 8,2 százalékos tulajdonrészre tett szert - közölte az olasz Consob tőzsdefelügyelet.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi árfolyamon a pakett értéke 105 millió euró. A legnagyobb részvényes változatlanul az olasz állam. Miután nem élt elővásárlási jogával pakettje 62,3 százalékról 49,9 százalékra csökkent.

A tőkeemeléssel befolyt összeget az Alitalia fennmaradásának finanszírozására, ötven éves történetének legmélyebb krízise átvészelésére fordítja. A társaság elnöke, Giancarlo Cimoli nemrégiben két részre, az "AZ Fly" légitársaságra és az "AZ Servizi" repülőtéri szolgáltatóra osztotta fel. Négy egymást követő üzemi eredmény szinten veszteséges év után Cimoli négy éven belül a költségek egymilliárd euróval való csökkentését tűzte ki célul.

Az Alitalia részvényének árfolyama már jó egy hete erőteljesen emelkedik, egy hét alatt jó húsz százalékos többletre tett szert; szerdán 5,5 százalékkal 1,11 euróra emelkedett. Az árfolyam emelkedést az Air France légitársasággal állítólag küszöbön álló fúzió híre váltotta ki.

A francia társasággal már régebben stratégiai szövetségre lépett az olasz légitársaság. Az Alitaliának már 2003-ban szándékában állt részt venni az Air France és a KLM fúziójában, ezt a tervet azonban csőddel fenyegető 2004-es éve miatt el kellett vetnie. Az Air France és az Alitalia kölcsönösen 2-2 százalékos részvénytulajdonnal rendelkeznek egymásban.

Az Alitalia megcélozza a diszkont légiközlekedési piacot is. Az egyébként pénzügyi nehézségekkel küszködő társaság 35 millió eurót kínált fel a csődbe ment Volare légitársaság megvásárlására. Az akvizíciónak köszönhetően meg tudná növelni piaci részesedését Olaszországban, és jobb versenyhelyzetbe hozhatná magát a nagy diszkont társaságokkal, például a Ryanairral szemben. A Volare megszerzéséért folyó versenyben négy ellenféllel kell szembenéznie. A legkomolyabb ellenfél az olasz Air One diszkont társaság, a német Lufthansa partnere. Az Air One 29 millió eurót ajánlott fel, de kész javítani ajánlatán.

Az Alitalia 5,5 millió eurós adózott eredménnyel zárta a harmadik negyedévet. Forgalma tíz százalékkal 1,24 milliárd euróra emelkedett. A növekedés a járatszám növelésének és az utasszám emelkedésének tudható be. A 2002-es év óta ez volt a társaság első nyeresége.