Vámosok szedik a környezetvédelmi termékdíjat

Vágólapra másolva!
Komoly változások várhatók a vámeljárásban 2006-tól. Az importcikkek esetében ismét a vámosok szedik majd a környezetvédelmi termékdíjat. Változik a regisztrációs adó is. Románia csatlakozása a Tranzitegyezményhez várhatóan jelentősen könnyít majd a Magyarország és Románia közötti áruforgalmon.
Vágólapra másolva!

Január elsejétől a környezetvédelmi termékdíj vámhatóság általi beszedése, a regisztrációs adó változásai, és Románia csatlakozása a Tranzitegyezményhez jelentősen befolyásolják a vámeljárások rendjét - közölte a Vám -és Pénzügyőrség hétfőn.

A tájékoztatás szerint a környezetvédelmi termékdíjat január 1-jétől termékimport esetén ismét a vámhatóság veti ki a vámeljárás során. Kivétel ez alól az a gazdálkodó, amely az importot terhelő általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét a vámhatóság által kiadott engedély alapján önadózással teljesíti.

A termékdíj köteles termékek körébe az egyéb kőolajtermék, a gumiabroncs, a hűtőberendezés, a hűtőközeg, a csomagolás, az akkumulátor, az információhordozó papírok közül a reklámhordozó papír, továbbá az elektromos és elektronikai berendezés tartozik.

A regisztrációs adóról szóló törvényben foglalt előírások január 1-jétől ismételten jelentősen változtak, egyebek mellett módosult az elsődlegesen adófizetésre kötelezettek köre, és az adó mértéke. Az új szabályozás szerint a gépjármű hengerűrtartalma és környezetvédelmi osztályba sorolása alapján 235.000 és 6.050.000 forint közötti összeget kell regisztrációs adóként fizetni. A regisztrációs adóköteles használt személygépkocsikra, motorkerékpárokra vonatkozó kedvezmény, hogy lehetővé vált az avulás figyelembe vétele a regisztrációs adó összegének megállapításakor.

Az összes fizetési kötelezettséget érintő lényeges változás még, hogy január 1-jétől a regisztrációs adó nem része az áfa alapjának. További változás a VP eljárási rendjében, hogy a Tranzitegyezmény, vagyis az egységes árutovábbítási rendszer Romániára történő kiterjesztése várhatóan jelentősen könnyíti és gyorsítja a Magyarország és Románia közötti, valamint a román tengeri kikötőkből az Európai Unió kikötőibe irányuló áruforgalmat. Ezáltal egyszerűsödik a határátlépés adminisztrációja, ami előnyt jelent a magyar gazdálkodók számára is.