Veres az uniósnál gyorsabb növekedésre számít

Vágólapra másolva!
Veres János szerint Magyarország gazdaságának bővülése a mostani, illetve a jövőbeni folyamatok tükrében tartósan 3 százalékponttal magasabb lehet, mint az Európai Unió éves növekedési rátája. A pénzügyminiszter úgy véli, hogy a következő évre elfogadott büdzsé szigorú költségvetést jelent, amelyet lehet teljesíteni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét év átlagában a magyar GDP-növekedés éves üteme 2 százalékponttal haladta meg az Európai Unió éves átlagos növekedési rátáját. Az idei, illetve a következő évre várható működőtőke-beáramlás, a magyarországi vállalkozások teljesítménye, illetve a középtávú adóreform tükrében komoly esély van arra, hogy a növekedési ütemek közötti különbség Magyarország javára 3 százalékpontra emelkedik - mondta a pénzügyminiszter a távirati irodának adott év végi nyilatkozatában.

Az infláció ütemének elmúlt időszakbeli alakulását sikertörténetnek nevezte a pénzügyminiszter. Veres János 2005-ben éves átlagban 3,6 százalékos, a következő évben pedig 2 százalékot meg nem haladó inflációval számol.

A pénzügyminiszter szerint ehhez nagyban hozzájárul az, hogy a 2006-ban 5 százalékponttal csökken az áfa felső kulcsa, nő az unión belüli ár- és termékverseny. Vagyis az import termékek nagyarányú behozatala is mérsékli a hazai fogyasztási árak emelkedését, emellett nő majd a hazai termelékenység is.

Veres János elmondása szerint 2005 a bejövő külföldi működő tőke szempontjából rekordévnek számít: a várakozások szerint idén 4 milliárd euró fölött lesz annak állománya. Veres kiemelte: a 2005-ös rekord összegű működőtőke-beáramlást nemcsak a Budapest Airport kiemelkedően magas vételára eredményezte, de hozzájárult az Antenna Hungária privatizálása, valamint olyan nagy üzletek, mint például a dél-koreai Hankook magyarországi beruházása.

A büdzsé csak fél évre szól elemzők szerint/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20051229abudzse.html

Az államháztartással kapcsolatban Veres elmondta, hogy a következő évre elfogadott büdzsé szigorú költségvetést jelent, amelyet lehet teljesíteni. A pénzügyminiszter úgy látja: "teljesülni fog az államháztartás 2005-re vonatkozó pénzforgalmi, illetve eredményszemléletű előzetesen várt hiánya is, azaz az uniós módszer szerint - az ESA 95 elszámolás alapján - 2005-re 6,1 százalék lesz a GDP-arányos eredményszemléletű államháztartási deficit".

Az Európai Unióhoz benyújtott módosított konvergencia-programmal kapcsolatban Veres kiemelte: az ország gazdasági teljesítménye, az adóreform révén versenyképesebb magyar gazdaság alapján reálisan várható az, hogy az ország 2008-ra teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat.