Sorsdöntő napok a könyvpiacon

Vágólapra másolva!
Idén a hazai könyvpiaci forgalom várhatóan meghaladja majd a 60 milliárd forintot. Ennek akár 30-40 százalékát is a karácsonyi vásárlások adhatják. Bár a szezonalitás mindig jellemző volt, a karácsonyt megelőző erős hónap mára közvetlenül az ünnepek előtti néhány napra zsugorodott. Nem véletlen, hogy sok üzlet még szenteste napján is nyitva tart - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Mára egészen eltorzult a kiskereskedelmi könyvforgalom. Bár a szezonalitás eddig is jellemző volt és a karácsony előtti egy hónap forgalma határozta meg az évet, ma már közvetlenül az ünnepek előtti néhány nap a sorsdöntő, egészen rövid időre zsugorodott a hisztérikus könyvvásárlás - mondta lapunknak Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) igazgatója.

Több bolthálózatnál és kiadónál is ekkor dől el, mennyire lesz sikeres vagy éppen sikertelen a cég, hiszen éves forgalmuk 40 százalékát ebben az időszakban hozzák össze. A kiélezett versenyhelyzet miatt Zentai szerint csupán az osztrák havazáshoz hasonló zord időjárás elég lett volna ahhoz, hogy komolyan lerontsa a könyves cégek évzárását. Nem véletlen, hogy sok társaság, így például az Alexandra, még szenteste napján is nyitva tart. Naponta dőlnek el százmilliós forgalmak - tette hozzá az igazgató.

A tavalyihoz hasonlóan idén karácsonykor több népszerű - hazai és külföldi - szerző művei is nagy tételben fogynak. Korábban volt példa arra, hogy egy-két kötet vitte a prímet, például a 2003 karácsonyán piacra dobott Harry Potter-könyv (az új kötet már a 2006-os piacot támogatja meg februárra tervezett megjelenésével), vagy 2002-ben Kertész Imre könyvei. Most a bolti sikerlisták tanúsága szerint és a cégvezetők beszámolói alapján két külföldi szerző, Dan Brown és Paulo Coelho könyvei a legkeresettebbek.

Idén egyébként a hazai könyvpiaci forgalom várhatóan meghaladja majd a 60 milliárd forintot, legalábbis erre enged következtetni, hogy a legnagyobb könyv-kiskereskedelmi hálózatok közül a Libri, valamint a Líra és Lant is jelentős - 20, illetve 30 százalékos - árbevétel-növekedésről számolt be. (A három nagy könyvértékesítő hálózat - a Libri, a Líra és Lant és az Alexandra - adja a bolti forgalom 40 százalékát.)

A Líra esetében a növekedést a tankönyv-értékesítés táplálta, míg tankönyvek nélkül a könyvforgalom az infláció mértékével nőtt - mondta lapunknak Kolosi Tamás elnök-vezérigazgató. A Líra árbevétele 3,5 milliárd körül alakul majd, szemben a tavalyi 3 milliárddal, míg a Libri idei forgalma meghaladja a 8 milliárd forintot.