Erősödött a forint, gyengült a dollár

Vágólapra másolva!
A forint kedden tovább erősödött a bankközi devizapiacon az euróval és a dollárral szemben is, a kereskedés menetét minden piacon az amerikai jegybank szerepét betöltő FED kamatdöntésére való készülődés határozta meg.
Vágólapra másolva!

Az eurót négy óra tájban 253,00/10 forinton jegyezték, csaknem másfél forinttal gyengébben a hétfői 254,30/40 forintnál. A dollárral délután 211,95/212,05 forinton kereskedtek, 60 fillérrel lejjebb a 212,50/70 forintos hétfői kurzusnál.

A forint 46 bázisponttal 10,38 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A kereskedők szerint a FED kamatdöntő ülése előtt a nemzetközi piacokon is a dollár mozgása határozta meg a kereskedés menetét. Valójában a magyar idő szerint kedd késő este ismertté váló döntés indoklása az, ami a piacokat izgalomban tartja, mert a 25 bázispontos kamatemelést jószerével már ténynek tekintik. A kérdés az, hogy kell-e az amerikai kamatok további emelkedésével számolni, vagy egyelőre vége szakad a kislépéses kamatnövelésnek.

Hajnalban viszonylag jelentős mennyiségű forintot vásároltak a Távol-Keleten, ennek során az euró 252,30 forintig süllyedt. Innen a hivatalos kereskedés során Budapesten 253,40 forintig mozdult el az euró jegyzése, a nap első felében jelentős, a második felében pedig alacsony forgalomról számoltak be a kereskedők.

A forintot második napja kizárólag külső hatások mozgatják, a piacon ezután inkább a forint gyengülését tartják valószínűnek, az euró jegyzése ismét könnyen felszaladhat a múlt hét végén jegyzett 256 forintig is.

A forintpiacon egyelőre tart a likviditásbőség, az overnight és a tomnext kamat 20 bázisponttal 5,70/80 százalékra süllyedt, miután a bankok úgy döntöttek, szerdától csak 210,81 milliárd forintot kötnek le a Magyar Nemzeti Bank kéthetes betétjébe a lejáró 436,84 milliárd forintból. Az egy és kéthetes pénzek kamata is 6 százalék alá, 5,50 százalék körüli szintre süllyedt.

Az állampapírok másodpiacán a délelőtti 5-6 bázispontos hozamcsökkenést délután nagyjából ugyanekkora emelkedés követte, így a referenciahozamok lényegében a hétfői szinten maradtak. Szemben a devizapiac átlagos forgalmával, az állampapírok piacán alacsony volt kedden a forgalom.