Rendezni akarja Magyarországi tartozásait a KGST-bank

Vágólapra másolva!
Egy volt KGST-bank rendezni akarja magyarországi tartozásait. Magyarország 1998-99-ben, az orosz pénzügyi válság idején lépett ki a bankból. Magyarország tizenöt millió euróra számíthat. Oroszország azért számolna el a kilépett részvényesekkel, hogy formalizálhassa a helyzetet a még bent lévő tagokkal.
Vágólapra másolva!

Egy volt KGST-bank rendezni akarja adósságát Magyarországgal szemben, amely évekkel ezelőtt kilépett belőle - jelentették orosz hírközlő eszközök a hétvégén. Az eljelentéktelenedett Nemzetközi Beruházási Bank (MIB), amelyből Magyarország és Lengyelország az 1998-99-es orosz pénzügyi válság után kilépett, de Oroszország, Bulgária, Románia, Csehország, Szlovákia, Kuba, Vietnam és Mongólia tagja maradt, február végéig konkrét javaslatokat terjeszt elő a két volt részvényessel szembeni tartozások és követelések rendezésére - adta hírül a Kommerszant.

Ez a rendezés még mindig várat magára, noha a kilépéseket követő féléven belül meg kellett volna történnie, s Magyarországnak és Lengyelországnak legalábbis az alaptőkéhez való hozzájárulását vissza kellett volna kapnia. Ennél fogva a magyarok 15 millió, a lengyelek 30 millió euróra számíthatnak - írta az orosz lap.

Oroszország azért akar elszámolni a két volt részvényessel, hogy formalizálhassa részesedésük újraelosztását, amivel 58 százalékos ellenőrzése alá vonhatja a MIB-et korábbi 44 százalékos hányada helyett. Oroszország ugyanis regionális fejlesztési bankot akar létrehozni a MIB bázisán, egyesítve azt a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankkal (MBESZ), amely a hivatalosan 1991-ben megszűnt Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa tagországainak kölcsönös elszámolásait intézte. Magyarország mindkét bankból kilépett, de Lengyelország a MBESZ-ben bennmaradt, ami nehezítheti az egyesítési terv megvalósítását a Kommerszant szerint.