Kóka: Európa a világ legkevésbé tudásalapú gazdasága

Vágólapra másolva!
Európa a leglassabban fejlődő és a legkevésbé tudásalapú gazdaság Kóka János gazdasági miniszter szerint. Kóka elmondta a közép-kelet európai országok felzárkózását tovább nehezíti, hogy deficit lefaragásával, az infrastruktúra fejlesztésével és a szociális problémákkal egyszerre kell szembenézniük.
Vágólapra másolva!

Európa a lisszaboni célok ellenére a világ leglassabban fejlődő és legkevésbé tudásalapú gazdasága - mondta a gazdasági miniszter a Budapesti Infokommunikációs Csúcstalálkozón tartott vitaindítójában pénteken. Kóka János elmondta: a szükséges nagy változtatások nélkül a kontinens nem lehet az Egyesült Államok és Ázsia versenytársa. Hozzátette: a dinamikus fejlődés alapját, a gazdasági stabilitást az egyes kormányoknak kell biztosítaniuk, amelyhez az unió megfelelő keretet biztosít.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a közép-kelet-európai uniós országoknak a deficit lefaragásával, az infrastruktúra fejlesztésével, az adók csökkentésével és a szociális problémák kezelésével egyszerre kell szembenézniük. Kóka János elmondta: meg lehet célozni, hogy az IT szektor a mostaninál nagyobb arányban részesedjen a GDP-ből és a strukturális alapokból, mert "minden egyes ágazatba be kell vinni az informatikai szektor eszközeit". Hozzátette minden ágazatot át kell szűrni aszerint, hogy milyen mértékben informatizálják.

Ismertetése szerint jövőre 10 milliárd forintot biztosítanak uniós forrásokból arra, hogy a szélessávú internet eljusson az elmaradott területekre. A fórumot az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és az Európai Infokommunikációs és Felhasználói Elektronikai Szövetség (EICTA) szervezte. A kétnapos konferencián 15 európai ország mintegy száz informatikai szakembere és politikusa vesz részt.