Energiafelhasználási támogatás családoknak

Vágólapra másolva!
Nehéz anyagi helyzetben lévő családok energiafelhasználási támogatást kapnak, így egy év alatt átlagosan 200 ezer forint támogatásban részesülnek. Az utóbbi két évben 1629 adósságot felhalmozott család kért segítséget 79,5 millió forint hátralék rendezésére.
Vágólapra másolva!

Egy modellkísérleti program keretében közel 1100 nehéz anyagi helyzetben lévő család kap energiafelhasználási támogatást - közölte Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter csütörtökön Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

A lakásfenntartási költségeiket fizetni nem, vagy nehezen tudó családoknál úgynevezett előrefizetős fogyasztásmérő készüléket szerelnek fel, amely szociális rászorultsági alapon támogatott villamosenergia-felhasználást biztosít - mondta a tárca vezetője a szabolcsi megyeszékhelyen, ahol 104 háztartás kap ilyen automatát.

A miniszter kiemelte: az érintett családok egy év alatt átlagosan 200 ezer forint támogatásban részesülnek így, s 2006-tól rendszerszerűvé válik a program, az adósságkezelési szolgáltatás és a lakásfenntartási támogatás szabályaihoz kapcsoltan működtetik majd.

Göncz Kinga tájékoztatása szerint a kártyás mobiltelefonok mintájára működő készülék egy meghatározott energiamennyiség felhasználását teszi lehetővé az érintett családoknak, akik folyamatosan figyelemmel kísérhetik az áramfogyasztást és az államilag támogatott mennyiségen felül van lehetőségük pluszvásárlásra. "Ez hozzájárulhat a folyamatos takarékossági és az öngondoskodói készség kialakulásához a családoknál, amely a jövőben kiemelt hangsúlyt kap a szociálpolitikában" - tette hozzá a tárca vezetője.

Elmondta: a modellkísérleti programra a tárca 76 millió forintot biztosított, míg az áramszolgáltatók további 70 millió forinttal járultak hozzá a költségekhez.
Az előrefizetős fogyasztásmérők felszerelése decemberben fejeződik be a mintegy 1100 családnál. A program megvalósításában - pályázat alapján - 31 adósságkezelési tanácsadó szervezet vesz részt.

Nyíregyházán a Szocio East Egyesület közreműködésével kapják meg az érintett háztartások a készülékeket - mondta Vitál Attila, a szervezet vezetője.

Az utóbbi két évben 1629 adósságot felhalmozott család fordult az irodához és kért segítséget, s a kérelmek közül 862-t fogadtak el, 79,5 millió forint hátralék rendezésére. Az önkormányzat 59,1 millió forinttal segítette a bajba jutott háztartásokat, s az ügyfelek kaptak 21 millió forint lakásfenntartási támogatást is, míg a többit részletfizetés vállalásával saját maguk rendezik.

Vitál Attila kiemelte: az előrefizetős fogyasztásmérők a megelőzést is szolgálják, segítik a családokat abban, hogy ne halmozzanak fel jelentős adósságot.