Vezető orosz cégeket privatizálnak

Vágólapra másolva!
Oroszország több vezető cégének a részbeni privatizálását tervezi - jelentette be szerdán a Németországban tartózkodó orosz gazdasági miniszter. A várakozások szerint az ezekből származó bevétel eléri a 33 milliárd dollárt.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint 15 milliárd dollár bevételt eredményez az állami Rosznyefty részbeni eladása részvénykibocsátás révén - mondta German Gref gazdasági miniszter. Kormányzati illetékesek korábban a cég 49 százalékos eladásáról beszéltek. Gref most nem beszélt az értékesítésre kerülő hányadról, ugyanakkor azt mondta, hogy az orosz piacokon 3-4 milliárd dollárnyi részvény értékesítésére látnak lehetőséget, így a fennmaradó részvényeket külföldi, köztük a londoni értékpiacon adják el.

Gref várakozása szerint a Rosznyeftyen kívüli jövő évi privatizációs bevétel 17-18 milliárd dollár lesz. Elmondta, hogy a második legnagyobb orosz bank, a Vneshtorgbank 20 százalékát értékesítik, majd később várhatóan további 30 százalékát. A Vneshtorgbank a közelmúltban jelentette be, hogy több nyugati bankot kíván megbízni azzal, hogy segédkezzenek az egy éven belül történő részvénykibocsátásában.

Gref reményei szerint 2006 második felében értékesítik a Szvijazinveszty távközlési céget. Ebből Leonyid Reiman orosz távközlési miniszter szeptember végén 3 milliárd dollárt meghaladó bevételt várt.

A kormány a tervek szerint a Szvijazinveszty 75 százalékát mínusz egy részvényét értékesíti. Ehhez azonban Putyin elnök külön engedélyére is szükség lesz, miután jogilag rendezik a cég biztonsági szerveknek nyújtott szolgáltatásait.

Az orosz kormány 1997-ben 25 százalékot és egy részvényt már eladott a Szvijazinvesztyből, Soros György egyik befektetési alapjának, 1,87 milliárd dollárért. Soros ezt később élete legrosszabb befektetésének minősítette, és tavaly sikerült túladnia rajta 625 millió dollárért.