Román vevők a magyar ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
A tavalyihoz képest immár kevesebb külföldi magánszemély vásárolt magyar ingatlant. Új fejlemény, hogy a britek és a hollandok fokozott érdeklődése mellett egyre több román állampolgár is érdeklődik a hazai lakások iránt - számol be a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Idén az első kilenc hónap alatt 14 százalékkal kevesebb külföldi vásárolt lakást Magyarországon, mint tavaly ugyanebben az időszakban - derül ki a Belügyminisztérium (BM) legfrissebb adataiból. Míg tavaly 4926, addig idén 4331 külföldi vett ingatlant. Az év utolsó negyedében jellemző szokásos visszaesés miatt ráadásul az egész évi visszaesés még nagyobb szintű lehet. Igaz, a BM statisztikájában csak a magánszemélyek vásárlásai szerepelnek, a cégen keresztüli ügyletek nem.

A vevők között is jelentős átrendeződés tapasztalható, hiszen a német és az osztrák nemzetiségűek száma és aránya évek óta csökken, ám az írek érdeklődése folyamatosan nő, s mára a kilenchavi "aktivitásuk" vetekszik az osztrákokéval.

Ez talán a harmadik negyedévben a legszembetűnőbb, ugyanis míg a július-szeptember közötti időszakban az előbbi országból 139, az utóbbiból 144 vevő érkezett. Ebben az időszakban a hollandok is feltörtek, 175 vásárló érkezett a németalföldi államból. Erőssé vált a britek érdeklődése is, három hónap alatt 99 vevő akadt a szigetországból, s nagyon felszökött a román állampolgárok vásárlásainak száma is, a harmadik negyedévben már 141-en vettek ingatlant Magyarország területén.

A BM-adatok összevetéséből kiderül, hogy melyik nemzet melyik megyét és milyen ingatlantípust részesít előnyben. Így az írek még mindig jelentős vásárlóknak számítanak a budapesti lakások esetében, míg a Bács-Kiskun megyei házakat, tanyákat, illetve beépítetlen földterületet a németek, az osztrákok, a románok és a hollandok kedvelik, ez utóbbiak a németek mellett Somogy megyében is állandó ügyfeleknek számítanak. Zala megyében a német és az osztrák jelenlét az erős, s országosan is itt a legjelentősebb a beépítetlen területek felvásárlása. Az Ausztriából érkezők Győr-Moson-Sopron megye meghatározó vevőinek számítanak, ahol szintén a lakásokat és a beépítetlen területeket keresik.

A statisztikák szerint darabszámban továbbra is a lakásvétel dominál, ez adja a tranzakciók kereken 70 százalékát, a beépítetlen földterület 15, a tanya 6, az üdülők 4, a fennmaradó ingatlantípusok 5 százalékkal részesednek a keresletből.