Bőséges szüret a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Nyugodt nyaruk volt és gazdag őszük lesz azoknak, akik a tőzsdét választották megtakarításaik célpontjául. A kelet-közép-európai börzék ez év nyarán újabb rekordokat döntöttek, a BUX például 36,39 százalékot emelkedett május közepe óta - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A régió indexeinek emelkedését tekintve második lett a Budapesti Értéktőzsde a nyári szezonban. A legjobban az orosz index teljesített, amely a nyári hónapokban 39 százalékos hozamot fialt. Általánosságban is elmondható, hogy a legjobb befektetés ez év nyarán a tőzsde volt a térség országaiban.

A kelet-európai piacok továbbra is ajánlott befektetési célnak számítanak európai elemzők szerint. Ugyanakkor a konvergencia irányába tett erőfeszítések ellenére is elbizonytalanítóak az ikerdeficit-adatok, és emiatt az év vége felé nem lehet elvetni a tőzsdei növekedés megtorpanását sem.

A magyar részvényeket fundamentális alapon már nem igazán lehet olcsónak mondani, ugyanakkor a befektetők kockázatvállalási hajlandósága javult, és ez megmutatkozik az árfolyamok emelkedésében is. A BUX például július elején még a 19 ezret ostromolta, és a brókercégek többsége már nem ajánlotta vételre a magyar papírokat, azonban 21-én már az álomnak számító 20 ezer pontos határt is meghódította, és ez újabb lendületet adott a kereskedésnek.

Az olajszektor azonban egyértelműen nyertese a történteknek, ez jól hat a magyar olajcégre is. A Mol esetében az elemző arra figyelmeztet, hogy esetleg a cég emelkedő importgázára miatti aggodalmak húzhatják le a kilátásokat. A következő negyedév mindenképpen jó lesz, a negyedikben azonban elcsúszhatnak a gázüzletág veszteségén a befektetők. Egy hónapos időtávban az OTP lehet érdekes választás, mivel szektortársaihoz képest jelenleg ez a papír a leginkább alulértékelt.