A várt gyengülés helyett erősödött a forint

Vágólapra másolva!
A forint csütörtökön reggel jelentősen erősödött a bankközi devizapiacon. Az eurót 243,80/90 forinton jegyezték, több mint 70 fillérrel gyengébben a 244,45/55 forintos szerdai árfolyamnál.
Vágólapra másolva!

A forint 33 bázisponttal 13,64 százalékra erősödött a +/- 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A piacon korábban a forint gyengülését tartották valószínűnek, az euró kurzusát pedig 246 forint körül várták, ehelyett azonban markáns forint-erősödés jött, s a nap folyamán akár a 243 forintos euró kurzust sem tartják kizártnak.

Kereskedők a forint erősödést egyértelműen a zloty lendületével hozzák összefüggésbe. A csütörtökön reggel megjelent korrigált féléves külkereskedelmi mérleg adatai nem hatottak a piacra, annál inkább a lengyel jegybank szerdai 25 bázispontos kamatcsökkenése és a lengyel központi bank helyzetértékelése, ami a régióban aktív befektetőket további vásárlásokra sarkallta. A forint érezhetően párhuzamosan mozog a lengyel valutával - mondják a piacon.

A dollár gyengült a nemzetközi piacon, mert arra lehet számítani, hogy a Fed kénytelen lesz visszafogni a várt további kamatemelések ütemét a kőolaj nagy drágulása miatt. Budapesten reggel 197,60/70 forinton jegyezték, 2,80 forinttal gyengébben a szerdai 200,40/50 forintnál.