Tovább nőtt a szegénység Afrikában

Vágólapra másolva!
Afrika és Ázsia legszegényebb országaiban a gyermekhalandóság és az alultáplált gyerekek aránya rosszabbodott, vagyis a nemzetközi erőfeszítések ellenére nem sikerült az ENSZ milleniumi céljait megvalósítani.
Vágólapra másolva!

A világ 198 országa 2000-ben tűzte ki célul az éhezők számának felére, a gyermekhaladóság kétharmadára történő csökkentését, az előrelépést a betegségek leküzdésében és az analfabétizmus visszaszorításában.

Lee Jong Wook, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) igazgatója hétfőn vont mérleget a célok eddigi teljesítéséről. Jelentése szerint veszélybe kerül a célok elérése, ha az emberiség nem tesz többet a szükséget szenvedők érdekében.

A 14 érintett afrikai országban ma nagyobb méretű a gyermekhalandóság, mint volt 1990-ben. 1990 és 2002 között a Szaharától délre fekvő országokban az alultáplált emberek száma 34 millióval, Dél-Ázsiában 15 millióval nőtt. Ugyanekkor a nem kielégítő súlyú gyerekek számaránya 6 százalékról 9-re növekedett Ázsiában, Afrikában pedig 32 százalékra. Az ENSZ adatai szerint évente világszerte 150 millióra tehető az öt éven aluli, hiányosan táplált gyerekek száma, 11 millióra pedig a kiskorukban életüket vesztő gyerekeké.

A WHO jelentése fő okként a gyors népességnövekedést, illetve az érintett térségekben a megművelhető területek hiányát jelöli meg. Az éhségövezetek többnyire mezőgazdasági területek, ahol a földnélküli embereknek, vagy a kistermelőknek nincsen elég területük saját szükségleteik kielégítésére.

A WHO a fejlesztési célokban a legszegényebb országok egészségügyi kiadásaira öt évvel ezelőtt 8-10 dolláros fejenkénti összeget szánt, a célok teljesíthetősége érdekében 30-60 dollárt tart most a világszervezet szükségesnek.