Nőtt a lakosság vásárlási kedve

Vágólapra másolva!
Többhavi csökkenés után júliusban érezhetően javultak az üzleti bizalmi indexek, emellett a fogyasztói várakozások is kedvezőbb képet mutatnak a korábbinál - derül ki a GKI felméréséből. A lakosság vásárlási kedve javult, és emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya is.
Vágólapra másolva!

A GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, az előző havi mínusz 21,7 százalékról mínusz 18 százalékra javult - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. EU-támogatással készített felméréséből.

A felmérés szerint a fogyasztói várakozások január óta fokozatosan romlottak, az üzleti várakozások márciustól kezdve négy hónapon át stagnáltak. Ezek a kedvezőtlen tendenciák júliusban megtörtek, és mind az üzleti, mind a fogyasztói bizalmi index a korábbinál kedvezőbb képet jelez, noha az egy korábban mért értékektől mindkét mutató elmarad.

Az üzleti szféra minden ágazatában emelkedett a bizalmi indexek értéke. Az ipari várakozások 2005 áprilisa óta, ha szerény ütemben is, de javulóak. A teljes rendelésállomány megítélése hónapok óta kedvező tendenciát mutat, az exporté viszont júliusban kisebb visszaesést jelzett. Némileg emelkedtek ugyan a saját termelésű készletek, de a következő időszakra vonatkozó termelési kilátások egyértelműen javultak. Az építőiparban a rendelésállománnyal való elégedettség és a foglalkoztatási szándékok is javultak. Továbbra is elsősorban az 50 főnél többet foglalkoztató cégek látnak kedvezőbb piaci lehetőségeket. A kisebb vállalkozások inkább pesszimisták, elsősorban a késedelmes vevői fizetések, a körbetartozások szaporodása miatt. A kereskedelmi cégek a júniusinál jobb üzletmenetről és kisebb készletekről, de óvatosabb jövőben megrendelési politikáról számoltak be.

Optimistább fogyasztói várakozások

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júliusban a júniusinál lényegesen jobbnak tartották, ás a következő 12 hónapban javulásra számítanak. Az ország gazdasági helyzetét is jobbnak látják, mint egy hónappal korábban, és további javulást remélnek. Az infláció és a munkanélküliség várható alakulására vonatkozó várakozásaik is a korábbinál kedvezőbb képet mutatnak. A lakosság vásárlási kedve is javult, és a korábbiaknál többen gondolkodnak úgy, hogy a gazdasági körülmények a megtakarításokra a korábbinál kedvezőbb alkalmat kínálnak - derül ki a GKI [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.