36 millióra büntetett az első félévben a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Az év első felében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összesen 35,72 millió forint bírságot szabott ki a pénzügyi intézményekre. A legnagyobb összeget, csaknem 15 millió forintot a biztosító társaságoknak kellett fizetniük - közölte Binder István, a felügyelet szóvivője hétfőn.
Vágólapra másolva!

Idén január és június között különböző jogszabálysértések miatt a tőkepiaci szereplőkre 10,8 millió, a hitelintézetekre 6,1 millió, a pénztárakra pedig összesen 3,83 millió forint felügyeleti bírságot vetett ki a PSZÁF.

Az utóbbi évek legmagasabb összegét, 136,59 millió forintot 2003-ban kellett fizetniük a felügyelt intézményeknek: a tőkepiaci intézményeknek 70 millió, a hitelintézeteknek 41,9 millió, a biztosítóknak 22 millió, a pénztáraknak pedig 3,57 millió forintot.

Tavaly 128,35 millió forint büntetést szabott ki a hatóság: ebből 36,2 millió forintot a tőkepiaci szereplők, 64,4 milliót a bankok, 22,3 milliót a biztosítók, míg 5,37 millió forintot a pénztárak fizettek.

Az idén az első félévben a legmagasabb, 5 millió forintos büntetést a Cashline Értékpapír Rt. fizette, miután 15 különböző jogszabálysértés miatt elmarasztalta a felügyelet.

Csak júliusban az első félévesnél lényegesen többet bírságolt a PSZÁF: 50-50 millió forintot rótt ki a Pick Rt. két tulajdonosára, illetve 30-30 millió forintot az Aragóra és a Délhús Rt.-re szabálytalan befolyásszerzés miatt.

A felügyelet tapasztalatai szerint a tőkepiaci cégek leggyakrabban a pénzforgalmi korlátozásokat sértik meg, illetve nem megfelelően kezelik az ügyfelek pénzeszközeit. A biztosítóknál a leggyakoribb probléma az elégtelen vagy félrevezető ügyféltájékoztatás.