IMF: Kockázatos a tartósan magas olajár

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenleg már úgy ítéli meg, hogy a tartósan magas olajárak egyre inkább veszélyeztetik a világgazdasági növekedést. A szervezet erre az évre átlagosan 51 dolláros hordónkénti árral számol.
Vágólapra másolva!

A német Handelsblatt az IMF szeptember közepén megjelenő, őszi világgazdasági kitekintésének (World Economic Outlook) tervezetéből idézve elsősorban a finomítókapacitások elégtelenségére mutat rá.

Az IMF a tervezetben felfelé módosítja olajár-előrejelzését: az idei évre átlagosan 51 dolláros hordónkénti olajárat vár, a tavaszi kitekintésében megjelölt 46,5 dollár helyett. A szervezet jövőre már 53 dollárra valószínűsíti az olaj átlagárát, míg tavasszal még csak 43,75 dollárt várt.

A nemzetközi pénzintézet fenntartja a világgazdaság idei 4,3 százalékos, jövőre 4,4 százalékos növekedésére tett előző, áprilisi előrejelzését annak ellenére, hogy az amerikai folyómérleg és költségvetési hiány továbbra is kockázatot jelent a világgazdaság számára.

Az idei évben az IMF szerint a legnagyobb európai gazdaság, a német 1,0 százalékkal bővül, míg tavasszal még csak 0,8 százalékot becsült. A jövő évre nézve viszont a tavaszi 1,9 százalékos előrejelzést 1,3 százalékra fogta vissza, továbbra is a gyenge hazai keresletre hivatkozva.

Az IMF a most készülő kitekintésben az Egyesült Államok számára kitart korábbi, 3,6 százalékos növekedési előrejelzése mellett, de jövőre csak 3,5 százalékos ütemet valószínűsít, 0,1 százalékponttal kisebbet a tavaszi becslésnél.

Az euróövezet egésze számára az idei évre már csak 1,3 százalékos növekedést vár, a tavaszi kitekintésben szerepelt 1,6 százalék helyett, jövőre pedig 2,0 százalékot, a korábbi 2,3 százalék után.