4,8 százalék nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
Az első félévben 4,8 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom,  éves összevetésben. A nem élelmiszer jellegű termékek kereskedelme az átlagosnál jobban bővült az elmúlt félévben.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi forgalom az idén az első félévben 4,8 százalékkal, ezen belül a második negyedévben 6,2 százalékkal, júniusban 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az egy hónappal korábbihoz képest júniusban 0,4 százalékos növekedést mutatott a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex. Az idén az első negyedévben a forgalom naptárhatástól megtisztítva 3,3 százalékkal nőtt a bázishoz képest.

Tavaly az első negyedévben 5,8 százalékkal, a második negyedévben pedig 8 százalékkal bővült a kiskereskedelem a naptárhatástól tisztított számok alapján. Egy évvel korábban júniusban a bázishoz képest naptárhatástól megtisztítva 9,6 százalékkal, míg 2004 májushoz viszonyítva 1 százalékkal nőtt a forgalom a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Az első félévben összesen 2.509 milliárd forint értékű árut forgalmazott a bolti és csomagküldő kiskereskedelem, amiből a júniusi eladások értéke 476 milliárd forint volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az első hat hónapban 2,9 százalékkal, júniusban 5,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Utóbbin belül a vegyes termékkört forgalmazó, a hipermarketeket és szupermarketeket is tartalmazó üzletek értékesítési volumene 5,5 százalékkal, az élelmiszer-szaküzleteké pedig 4,4 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának bővülési üteme folyamatosan az átlagost meghaladó volt: az első hat hónapban 6,4 százalékkal, júniusban 6 százalékkal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest.

Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban júniusban 1,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, munkanappal kiigazítva, míg az eurózóna országaiban a növekedés ettől elmaradó, 0,9 százalékos volt.

A KSH adatai szerint az idén megtört a gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelemben az előző években megfigyelt dinamikus növekedés, főként az új személygépkocsi-eladások visszaesése következtében. Az első félévben mintegy 3 százalékkal maradt el az értékesítés volumene az egy évvel korábbitól, júniusban pedig az előző évi szintet érte el.

A gépjárműüzemanyag-eladásokat inkább az emelkedő olajár érintette negatívan. Az első félévben mindössze 1,6 százalékkal, júniusban 1,4 százalékkal növekedett az értékesítés volumene az egy évvel korábbihoz képest. A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított, kiigazítás nélküli volumene az első hat hónapban 3,1 százalékkal, júniusban 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.