14 területen vizsgálódik majd a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Összesen tizennégy területen kezd vizsgálatokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A felügyelet elsősorban a lakossági hitelezésre és az életbiztosítások elkülönítésére koncentrál majd - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Tizennégy területen folytat majd kiemelt ellenőrzést idén a PSZÁF. A szerve a nemzetközi szabályozás, és a piacok fejlődése miatt látja szükségesnek a kiemelt ellenőrzést. A megjelölt területek között szerepel a lakossági hitelportfóliók, és a kapcsolódó tájékoztatási kötelezettség ellenőrzése, vagy a minden pénzügyi vállalkozásra kiterjedő tőkeellátottság vizsgálata.

Általánosabb kérdések között vizsgálja majd a felügyelet a Bázel II-re való felkészülés szintjét, de szerepelnek majd a vizsgált témák közt a pénzmosás elleni intézkedések, az informatikai és számviteli rendszerek zártsága - értesült a Világgazdaság.

A PSZÁF minden pénztártípus esetén ellenőrzi majd a nyilvánosságra hozott adatok kellő alátámasztottságát, a prudens vezetést, valamint a hozamokat és a befektetési költségek alakulását.

A biztosítók esetében a fő hangsúly az élet- és a nem életbiztosítási területek elkülönülésének ellenőrzésén lesz. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén az éves átkötést vizsgálja majd a felügyelet.

A befektetési szolgáltatók esetében az ügyfelek értékpapír és pénzköveteléseinek fedezetére fókuszálnak majd. A kockázati szint mérséklése érdekében a belső ellenőrzésre is nagy hangsúlyt fektettek. Az alapelvek között különös figyelmet kapott a csoportszintű vizsgálat, a kockázatértékelés, valamint a kockázatorientált megközelítés.