Drágulhat a csokoládé

Vágólapra másolva!
Akár nyolc százalékkal is csökkenhet az idei kakaóbabtermés a kedvezőtlen időjárás miatt. A gyártók erre áremeléssel vagy termékeik kakaótartalmának csökkentésével válaszolhatnak- értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

7,5-8 százalékkal is visszaeshet a globális kakaótermés. A világ termelésének kétharmadát adó Elefántcsontparton és Ghánában ugyanis rendkívül kedvezőtlen az időjárás. A következő szezonban ugyanakkor már jobb termésre számíthatunk.

A kakaóbab árszintje az utóbbi néhány évben rendkívül hektikusan ingadozott, de a nagy emelkedéseket mindig korrekció követte. A gyártók készletezéssel és tőzsdei határidős ügyletekkel eddig ki tudták védeni ezeket a rövid periódusokat.

Az elmúlt hónapokban a kakaópor világpiaci árszintje jelentősen csökkent, de a kakaóvajé nőtt. Elemzők szerint ez annak a jele, hogy a világpiaci kereslet a csokoládé felé tolódott el. Az év végi "csokoládészezonra" készülés miatt tovább nőhet a kakaóvaj ára.

A gyártók az erős piaci verseny miatt azonban nehezen tudják drágítani termékeiket. Sánta Sándor, a Bonbonetti Kft. ügyvezető igazgatója szerint az árak 5-10 százalékkal emelkedhetnek az év végéig. Sánta szerint néhány terméknél a recept változtatása is felmerülhet - a gyártók inkább csökkentik termékeik kakaótartalmát, de nem emelnek árat. Ez a csokoládé minőségének gyengülését jelenti - írja a Napi Gazdaság.