Terrorizmus fékezi a világkereskedelmet

Vágólapra másolva!
A terrorizmus egyre nagyobb károkat okoz a világkereskedelemben. A német nagy- és kiskereskedők szövetsége szerint a biztonsági intézkedések akadályozzák az árucikkek szabad áramlását és sokba is kerülnek.
Vágólapra másolva!

Több mint 100 milliárd euró többletkiadást jelentenek a terrorizmus elleni óvintézkedések évente, a Német Nagy- és Kiskereskedők Szövetsége (BGA) szerint A szervezet csütörtöki jelentésében kifejti: a biztonsági előírások szigorú betartása jelentősen megemelte a szállítás, a távközlés, a biztosítás és az utazás költségeit.

Korábban, a 2001-es New York-i terrortámadást követően még jóval kisebb összegről volt szó. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) akkor úgy kalkulált, hogy a biztonsági kiadások a nemzetközi árucsere-forgalom értékének legfeljebb 3 százalékát, 14 milliárd eurót teszik ki. Ma már látható: a járulékos költségekre lényegesen több pénzt kell elkülöníteni. A 2000 és 2004 közötti időszakban a német repülőtereken duplájára, évi 310 millió euróra nőttek a biztonsági kiadások; az ellenőrzés a kikötőknek is 50 millió euróba kerül egy évben.