100 millió eurós hitelkeretet kap az MFB

Vágólapra másolva!
100 millió eurós hitelt vesz fel a Magyar Fejlesztési Bank az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától (CEB). A hitelt több részletben veheti igénybe a bank - ezeket forintban folyósíthatja ki, legfeljebb húsz éves futamidővel. Az MFB szerint a CEB a piaci árnál alacsonyabb kamatot szed a hitelért. A CEB-hitelt az önkormányzati infrastruktúrafejlesztési programban helyezik majd ki.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) és a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) szerdán 100 millió euró összegű hitelkeretről írt alá megállapodást Budapesten. A CEB-hitel célja az MFB "Sikeres Magyarországért" programján belül az önkormányzatok infrastrukturális beruházásainak, fejlesztéseinek refinanszírozása.

Szelényi György, az MFB ügyvezető igazgatója elmondta: a hitelkeretet az MFB Rt. euróban, több részletben veheti igénybe, a hitel végső lejárata igazodik a hitelprogram keretében, forintban folyósított kölcsönök legfeljebb 20 éves futamidejéhez. A hitelkeret árazása a CEB saját forrásköltségéhez igazodik, a nemzetközi hitelintézet minden részletet lehíváskor áraz majd be, az első részletet 18 hónapon belül kell lehívni. Az ügyvezető igazgató szerint azonban az eddigi tapasztalatok alapján bizonyosra vehető, hogy költsége a piaci forrásokénál alacsonyabb lesz, a szindikált hitelek piacával és a kötvénypiaccal összevetve is.

A CEB-hitel kihelyezése az Önkormányzati infrastruktúra-fejlesztési hitelprogramhoz csatlakozó pénzintézeteken keresztül történik, amelyek között egy ausztriai székhelyű bank - a Niederösterreichische Landesbank-Hypothekenbank AG - is van. A 60 milliárd - a panelprogrammal együtt 80 milliárd - forintos keretösszegű hitelprogram az önkormányzatok környezetvédelemhez kapcsolódó, kulturális infrastruktúra kialakítását célzó, általános célú és közoktatási célú beruházásainak finanszírozására szolgál és legfeljebb a beruházás bekerülési értékének 90 százalékát lehet vele finanszírozni. A legalább 10 százalékos saját erőbe ugyanakkor a hazai és európai uniós támogatások is beszámíthatóak.

Az önkormányzatoknak felszámított kamat mértéke az első két hitelcél esetén 3 havi EURIBOR + legfeljebb 2,5 százalék, a második két hitelcél esetében pedig 3 havi EURIBOR + legfeljebb 3,5 százalék. A hitel lejárata legfeljebb 20 év, a szerződéskötéstől számított legfeljebb 3 év türelmi idővel. A rendelkezésre tartási idő két év, rendelkezésre állási díjat azonban nem kell fizetni, amint például kezelési költséget és folyósítási jutalékot sem. A hitelprogram keretében a szerződött összeg már meghaladja a 20 milliárd forintot, amiből eddig mintegy 3,5 milliárd forintot hívtak le a partnerbankok.

Az MFB üzleti terve az idei évre 500 millió euró összegű forrás bevonását irányozza elő, ebből a fejlesztési bank a mostani keretmegállapodással már 425 millió eurót teljesített. A fejlesztési bank az Európai Beruházási Bankkal (EIB) már egy további 100 millió eurós konstrukcióról is tárgyal. Ha pedig ősszel kiderülne, hogy további forrásokra van szükség, a garanciavállalási keretek azt is megengedik - mondta Szelényi György. Az MFB 1.000 milliárd forintos visszafizetési garancia keretét eddig 50-60 százalékban használta ki, 900 milliárd forintos árfolyamgarancia keretét pedig - a mostani hitelkeret nélkül - mintegy 70 százalékban. A hitelintézet egyébként már a jövő évre gondolva - 2006-ban ugyanis a törlesztések és lejáratok miatt megemelkedik a forrásigény - megkezdte egy euró kötvényprogram kidolgozását is, aminek előnye az lesz, hogy gyors, rugalmas forrásbevonást tesz lehetővé.