Javult a német üzleti bizalmi index

Vágólapra másolva!
A várakozások felett javult az német üzleti bizalmi index. A müncheni Ifo gazdaságkutató mutatója 95,0 pontra ugrott az elmúlt hónapban. A gazdaság élénkülésének jele lehet az Ifo szerint, hogy javult a vállalatok jövőbeni helyzetértékelése.
Vágólapra másolva!

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet júliusi üzleti bizalmi mutatója erőteljesen, 95,0 pontra javult a múlt havi 93,3 pontról és ezzel február óta a legmagasabb szintre került. Az elemzők 94 pontra történő javulást vártak. Júniusban 93,3 pontra nőtt a mutató a májusi 92,9 pontot követően. Ez a kutatók szerint arra utal, hogy javult az üzleti világnak a gazdaságba vetett bizalma.

A mintegy hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezésén alapuló adat már a második hónapja javul folyamatosan. Az Ifo elnöke, Hans-Werner Sinn szerint a mutató az "élénkülés valószínűségére" utal az, hogy elsősorban a vállalatok - hat hónapra előre történő - jövőbeli helyzetértékelése javult jelentősen.

A jövőbeli konjunktúra megítélésének alindexe 95.5 pontra nőtt a múlt havi 92,9 pontról. A jelenlegi üzleti feltételek megítélésének alindexe 94,9 pontra javult a múlt havi 93,7 pontról. Egyes szakértők szerint a német gazdaság harmadik és negyedik negyedévi gyorsulása várható a második fél évben 0,3 százalékos növekedéssel. A konjunktúra kritikus tényezője változatlanul a gyenge hazai kereslet, illetve az, hogy az olajárak milyen irányban fognak változni.