Putyin aláírta a koncessziós törvényt

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a koncessziós szerződésekről szóló törvényt, valamint a privatizációs ügyletekkel szembeni keresetek elévülését tízről három évre lefaragó jogszabályt.
Vágólapra másolva!

A koncessziós megállapodásokról szóló törvény alapján ősztől kizárólag versenyeljárás keretében orosz és külföldi tőkét egyaránt be lehet fektetni a privatizációból kizárt infrastrukturális szektorba, köztük útépítésbe, közüzemi szolgáltatásokba, repülőtér- és kikötőépítésbe, városi közlekedési vállalatokba.

A kormány azt reméli a meglehetősen liberális törvénytől, hogy végre lehetővé teszi az állam és a magántőke együttműködését, egyfajta privát partnerségi programok kidolgozását.

A kormány még 1995 augusztusában terjesztette a jogszabály tervezetét az Állami Duma elé, és az azóta eltelt tíz év alatt többször is napirendre került, hogy aztán hosszú időre ismét a fiók mélyére kerüljön, ami alapvetően három okkal magyarázható.

Vitatéma volt, hogy a törvény hatálya alá eshet-e az ásványkincsek kiaknázása, részt vehetnek-e külföldi társaságok orosz infrastrukturális beruházásokban, valamint szabjanak-e határidőt a koncessziós megállapodás érvényességére. Az első két kérdésre igennel válaszoltak a képviselők, míg a szerződésének időtartamának korlátozását illetően végül úgy döntöttek, hogy nincs szükség erre.

A másik törvényt - a csütörtökön aláírt, a privatizációs ügyletekkel szembeni keresetek elévülését tízről három évre lefaragó jogszabályt - az Állami Duma július 6-án, a Szövetségi Tanács pedig július 13-án fogadta el. Hivatalos indoklás szerint a módosítás célja az, hogy megakadályozza az orosz polgári törvénykönyv kihasználását a tulajdon újrafelosztására, erősítse a magántulajdon stabilitását és javítsa a befektetői klímát.