Újabb tizenöt beruházás multicégektól

Vágólapra másolva!
Újabb 15 nagyberuházásról születhet döntés a közeljövőben. Továbbra is az amerikai, a brit, a német és a távol-keleti befektetők a legaktívabbak, főként a számítástechnikai és a szolgáltatási ágazatban - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

"Az eddig napvilágot látott projekteken kívül további tizenötről kerültek előrehaladott stádiumba a tárgyalások ötvenmillió eurót meghaladó értékű tervezett magyarországi működőtőke-befektetésről" - mondta Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára. Zömmel a szolgáltató szektorban érlelődnek ezek a befektetések, de van köztük termelőberuházási projekt is. További részleteket nem kívánt elárulni, részint az üzleti titokra hivatkozva, részint a rendkívül erős a verseny miatt.

Az említett 15 új nagyberuházás mindegyike megfelel az egyedi kormánytámogatással támogatható befektetések feltételeinek. Ez a támogatás az ötvenmillió euró feldolgozóipari beruházások esetén, tízmillió euró szolgáltatási központoknál. A befektetők közt olyan nagy multicégeket találunk, mint a Nokia, a Suzuki, az IBM vagy a Bosch.

Az utóbbi egy évben tizenhét ilyen nagyberuházásról született döntés, ezek közel 331 milliárd forint értékű külföldi működő tőke betelepülését eredményezik, közvetlenül több mint 12 ezer új munkahelyet teremtve. Tizenkettőnek már ismertek az adatai, ötről csak annyit tudni, hogy összességében 83 milliárd forintnyi befektetést hoznak az országba, s 2500 munkahelyet teremtenek.

Az újabb 15 potenciális projekt befektetésként ugyan nagyrészt már csak jövőre realizálódhat, ám közben megvalósulnak a korábbi döntések alapján megkezdődött projektek. Ha megvalósulnak az említett befektetések, közel megduplázódik a tavaly május óta eldöntött nagyberuházások száma - írja a Világgazdaság.