Az S&P felminősítette Szerbiát

2005.07.19. 8:22

Felminősítette, de még mindig a spekulatív sávban tartja a szerb adósságot a Standard & Poor's, amely a javuló középtávú költségvetési kilátásokkal és a csökkenő politikai kockázattal indokolta a javítást.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének közleménye szerint a tavaly novemberben első osztályzatként megadott "B plusz"-ról "BB mínusz"-ra javul a hosszú futamú szuverén szerb adósság besorolása; a cég a "B" szintű rövid lejáratú adósosztályzatot megerősítette.

A Standard & Poor's szerint elérhető lesz a szerb kormány által 2005-re meghatározott - egyébként a korábbi, 1,4 százalékos mínuszról szóló jóslat felülvizsgálatával kitűzött - 1,5 százalékos GDP-arányos költségvetési többletcél, főleg az idén bevezetett áfából eredő jelentős adótöbblet miatt.

Az elemzés szerint a politikai kockázatot csökkentette az a döntés, hogy az EU megkezdi Szerbiával a tárgyalásokat a stabilizációs és társulási egyezményről. A politikai stabilitás azonban törékeny, és a politikai kockázat továbbra is erősen terheli a szerb adóskockázati besorolást - áll a Standard & Poor's indoklásában.

A Standard & Poor's volt az első a nagy nemzetközi hitelminősítők közül, amely tavaly novemberben osztályzatot adott a szuverén szerb adósságra. Idén májusban a Fitch Ratings "BB mínusz" szinten adta meg első osztályzatát Szerbiának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK