Torzítottak a banki adatszolgáltatások

Vágólapra másolva!
Torzításokat tartalmaznak a magyar bankok bankszámlákhoz kapcsolódó adatszolgáltatásai a Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves jelentése szerint. Jelentős rizikófaktort jelent a devizában való mind nagyobb mértékű eladósodás és a makrogazdasági egyensúlytalanságok fennmaradása.
Vágólapra másolva!

A vizsgálati tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyarországi hitelintézetek bankszámlákhoz kapcsolódó adatszolgáltatásai jelentős torzításokat tartalmaznak - tette közzé pénteken az MNB Negyedéves jelentésében.

A torzítások elsősorban a nem megfelelő belső szabályozottságra és koordinációra, a folyamatba épített ellenőrzés hiányára, valamint a törzsadat-minőség hibáira vezethető vissza. A vizsgálatok szerint ugyanakkor a bankok bankkártyákhoz kapcsolódó statisztikái általában elfogadható minőségűek.

A jegybank 2005 második negyedévében vizsgálatai során a hitelintézetek által szolgáltatott pénzforgalmi adatszolgáltatások ellenőrzésére helyezte a hangsúlyt, április és június között 10 intézménynél indított helyszíni vizsgálatot.

A magyar bankrendszer magas jövedelmezőségének és stabil tőkehelyzetének köszönhetően ellenálló a sokkokkal szemben - szögezi le a jelentés. Ugyanakkor a pénzügyi rendszer működésében a kockázatokat hordozó folyamatok fokozatosan erősödtek az elmúlt időszakban. A legfontosabb rizikófaktorok a romló globális konjunktúra-kilátások, a kamatkörnyezet esetleges változása, valamint a makrogazdasági egyensúlytalanságok fennmaradása.

A magyarországi bankrendszerben a hitelkockázatok erősödése figyelhető meg a jelentés szerint. A jelenség okaként az MNB a bankok erősödő kockázatvállalási hajlandóságát és a devizahitelek térnyerését jelöli meg, utóbbiak miatt ugyanis fokozódik az ügyfelek árfolyamkitettsége.