366 milliárd forint bevétel a VPOP-nál

Vágólapra másolva!
Háromszázhatvanhat milliárd forint bevételt szedett be a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) az első félévben. Az EU-csatlakozás miatt az ezévi bevétel nem hasonlítható össze a tavalyival.
Vágólapra másolva!

A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) az első félévben nettó 366 milliárd forintot szedett be, amely a központi költségvetés tárgyidőszaki bevételeinek 13,49 százaléka - közölte a VPOP sajtóosztálya.

A bevétel a 834 milliárdos éves előirányzat 44 százaléka, ám a vámhatóság értékelése szerint a szezonalitást figyelembe véve a teljesítés megfelel a féléves elvárásnak.

A bruttó vámbevétel csaknem 17 milliárd forintot tett ki, ám ennek csak 25 százaléka maradhat a költségvetésben. A dohánygyártmányok utáni áfabevétel csaknem 30 milliárd forintot jelentett, ez az éves előirányzat 40 százaléka. Regisztrációs adóból 27 milliárd forint teljesült, ami az éves előirányzat 43 százaléka.

Jövedéki adóból 293,5 milliárd forint folyt be az első félévben. Ezen belül az üzemanyagokból 184,78 milliárd forint, a dohánygyártmányokból 77 milliárd forint jövedéki adó származott. Egyéb termékekből (vermut, pezsgő, pálinka) 31 milliárd forint érkezett be az első félévben, míg a szőlőbor után 681 millió forint jövedéki adó folyt be.

A VPOP tájékoztatása szerint, a kiemelt (vám, jövedéki adó, regisztrációs adó) bevételi jogcímekre az elvárt 311,2 milliárd forinttal szemben 324,63 milliárd forint folyt be, így teljesült a testület első félévi jutalomfeltétele.