Olaszország újra bevezetheti a lírát

Vágólapra másolva!
Olaszország visszahozhatja a lírát a HSBC szerint. A világ második legnagyobb bankja szerint a németeknek és a hollandoknak is fontolóra kell venniük az eurózónából való kilépést - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A HSBC szerint egyes tagállamok számára gazdaságilag előnyös lenne visszahozni nemzeti valutáikat. A búcsú első számú esélyese Olaszország. A jelenlegi olasz kormánykoalíció egyik pártja, az Északi Liga már felvetette az ötletet, hogy a 2006-os választási kampány központi elemévé teszi a líra újbóli bevezetését. A nemzeti valuta visszahozása lehetőséget adna a leértékelésre, és így újra lendületbe jöhetne a stagnáló olasz gazdaság. A HSBC szerint Németországnak a fenyegető deflációs spirál, Hollandiának a jelenlegi recesszió miatt lenne célszerű kilépni.

Az euró végét jelentené a három tagország távozása, sőt akár már Németország kilépése is - véli Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Szerinte nem valószínű, hogy bármelyik ország ténylegesen az euró feladása mellett döntene. Az egységes valutának ugyanis számtalan előnye van: megszűnt az árfolyamkockázat, összehasonlíthatóak az árak, és az euró jelentős tartalékvalutává is vált.

Az OECD nem ennyire pesszimista. További gyengülést helyezett ugyan kilátásba, de fel sem vetette az eurózóna szétesésének lehetőségét. A nemzetközi szervezet idén 1,25, jövőre 2 százalékos gazdasági növekedést jósol az euróövezetnek - írja a Világgazdaság.