Kevesebb külföldi beruházás Kínában

Vágólapra másolva!
Kínában az általános gazdasági lassulás közepette csökken a külföldi beruházások száma. Az ország kiskereskedelmi piaca egyre kevésbé vonzó. Korlátozások várhatóak az acéliparban is.
Vágólapra másolva!

Júniusban 6,2 milliárd dollár új külföldi működő tőke érkezett az országba, 20 százalékkal kevesebb, mint tavaly júniusban. Az első félévi beruházások 3,2 százalékkal 28,6 milliárd dollárra csökkentek a tavalyi első félévhez képest. Tavaly 61 milliárd dollárnyi új működő tőke érkezett Kínába, 14 százalékkal több, mint 2003-ban.

Egy nemzetközi felmérés szerint a kínai kiskereskedelmi piac is egyre kevésbé vonzó a külföldi láncolatok számára. Az utóbbi években nagyon sok vállalat jelent meg az ország piacán, ezért túlságosan kiéleződött a verseny. Az amerikai A.T. Kearney piacfigyelő cég friss fejlődő piaci listáján Kína a negyedik helyre csúszott vissza a tavalyi harmadik helyről, jelenleg Oroszországon és Ukrajnán kívül India is megelőzi.

A kínai kormány korlátozni fogja az acéliparba fektető külföldi vállalatok beruházását is. Ezután csak olyan külföldi cégek társulhatnak kínai vállalatokba, amelyek legalább évi 10 millió tonnás acéltermelő kapacitást tudnak fenntartani, és nem szerezhetnek többséget a vállalatokban. A kormány ritkítani akarja a túlnépesedett kohászatot, hogy a kisebb hazai termelők fokozatosan kiszoruljanak a piacról.