Ellensúlyoznák az árfolyamnyereség-adót a brókerek

2005.07.13. 16:41

A Befektetési Szolgáltatók Szövetsége (BSZSZ) is elkötelezett egy egészségesebb befektetési szerkezet kialakítása mellett. Az árfolyamnyereség-adó bevezetése mellett piacélénkítő lépéseket javasolnak a szövetség tagjai.

A BSZSZ támogatja a tőzsdeelnök javaslatait az árfolyamnyereség-adó bevezetésének ellensúlyozása és a tőzsdei forgalom növelése érdekében. A szövetség szerint az egészséges befektetési szerkezet megvalósításának legfontosabb feltétele a tőzsdei forgalom élénkítése, ami kizárólag a kereslet és a kínálat egyidejű ösztönzésével lehetséges.

A BÉT tárgyalási javaslata a szövetség szerint mindkét elemhez jó kiindulási alapokat tartalmaz. A BSZSZ elnöksége a veszteségek elhatárolhatóságát, az adó diszkriminációmentes bevezetését, és a régóta sérelmezett iparűzési adó módosítását olyan feltételeknek tekinti, amelyek teljesülése nélkül nem lát lehetőséget jó kompromisszumra.

A tőzsde az árfolyamnyereség-adó kétlépcsős bevezetését javasolja (2007-ben 5, 2008-ban 10 százalék), egyszerre a banki betétekre kivetendő kamatadóval, és azzal azonos mértékben. Az adót a nettó éves nyereség után kellene fizetni - évi 1,5 millió forint felett a tiszta nyereség adóköteles, ha pedig az év végi nettó eredmény veszteséget mutat, akkor az elhatárolható lenne a következő évre. A BÉT javasolja azt is, hogy a befektetési szolgáltatók az adóalap megállapításakor vonhassák le a veszteséges ügyleteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK