Csökkentették az eurózóna növekedési jóslatát

Vágólapra másolva!
Az eurózóna pénzügyminiszterei erre az évre 1,6 helyett már csak 1,3 százalékos növekedést várnak. Németországot és Franciaországot ismételten figyelmeztették a magas államháztartási hiány miatt.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet pénzügyminiszterei brüsszeli tanácskozásukon elismerték, hogy a vártnál kisebb lesz idén a térség gazdasági növekedése. A tanácskozáson elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök közölte, hogy a pénzügyminiszterek erre az évre most már nem 1,6 százalékos, hanem csak 1,3 százalékos növekedést várnak az eurózónában. Néhány hónapon belül másodszor csökkentették az előrejelzést: az év elején még 2 százalékos növekedést jósoltak.

Juncker szerint tavasszal a várakozásoknál rosszabbul alakultak a gazdasági folyamatok, de valószínűsítik, hogy a harmadik negyedév már jobb eredményeket hoz. A növekedési előrejelzés visszafogásának fő oka az olaj rohamos drágulása. Joaquín Almunia, az EU-bizottság pénzügyi biztosa szerint a hordónként 60 dollár körüli olajár nem kedvez a gazdasági növekedésnek, és csökkenteni fogja a bővülési ütemet.

Az pénzügyminiszterek tanácskozásán a másik fő témája a túlzott deficit kezelése. Az Európai Bizottság dokumentumai szerint Olaszország már a korábbi években is átlépte a 3 százalékos hiánycélt, és ha nem hoznak sürgős intézkedéseket, a helyzet nem javul jövőben sem. Juncker közölte: az olaszoknak két évet adnak a deficit 3 százalék alá csökkentésére, és az olasz kormánynak hat hónapon belül konkrét lépéseket kell javasolnia.

Portugáliának is gondot okoz a 3 százalék betartása: az Európai Bizottság szerint az országban idén 6,2 százalékos GDP-arányos hiány várható, és ezért Olaszországhoz hasonlóan itt is kezdeményezték a túlzott deficit miatti eljárást. A portugál kormány időközben már előterjesztette tervét a hiány csökkentésére: 2008-ra csökkentenék a deficitet 3 százalék alá. Almunia szerint a pénzügyminiszterek elégedetten fogadták a portugál elképzeléseket, bár szerinte a portugál növekedési jóslat kissé optimista.

Németországban és Franciaországban sem jobb a helyzet: az államháztartási deficitcélt az idén negyedszerre sem tudja teljesíteni egyik ország sem. Ezért mind Juncker, mind Almunia figyelmeztetést intézett a két kormányhoz. A francia pénzügyminiszter, Thierry Breton ugyan kijelentette, hogy tartják a tervezett irányt, de Almunia szerint a francia vezetésnek mindenképp lépéseket kell tennie, méghozzá nem csak jövőre, de idén is. Az EU-biztos szerint nagyon nehéz lesz a 2005-ös deficitet 3 százalék alatt tartani.

Németországban még az ország pénzügyminisztere, Hans Eichel is elismerte, hogy az államháztartási hiány idén 3,7 százalékos és még jövőre is 3,4 százalékos lehet a GDP-hez képest. Ha ez valóban így alakul, akkor az EU újra beindíthatja a szankciókhoz is vezető túlzott deficiteljárást Németország ellen. Az eljárást már megindították az eurózóna két legnagyobb gazdasága ellen, de januárban felfüggesztették arra hivatkozva, hogy mindkét ország jó úton halad a hiány 3 százalék alá csökkentése felé.