Nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma

Vágólapra másolva!
2005. január-májusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma jelentősen, a vendégéjszakák száma enyhén emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.A KSH közleménye szeirnt számottevően nőtt a kereskedelmi szálláshelyek díjbevétele.
Vágólapra másolva!

13 százalékkal nőtt a Magyarországra látogató külföldiek száma az első öt hónapban a tavalyi adatokhoz képet. A látogatók 7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek hazánkban, mint egy évvel ezelőtt. 2005 első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 1,1 millió külföldi vendég érkezett, akik 3,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldi vendégek 70 százaléka az Európai Unió országaiból érkezett. A szállodák, a panziók, az ifjúsági szállók és a wellness-szállodák 8-26 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, a turistaszállók, üdülőházak és kempingek azonban csökkenésről számoltak be.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 1,2 millió belföldi vendéget fogadtak, akik közel 2,5 millió vendégéjszakát töltöttek el. A szállodákban és panziókban bővülésről számoltak be, míg a többi szálláshelynél csökkenés következett be. Az szállodák átlagos szobakihasználtsága 42 százalék volt, míg tavaly 41 százalék. A kereskedelmi szálláshelyek összbevétele 73,6 milliárd forint, ami folyó áron 16 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest.