Felére csökkent a burgonya ára

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termelői árak idén január és május között 11,5 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál. A növényi termékeknél az árszint 24,2 százalékkal csökkent, az állati termékeknél 6,7 százalékkal nőtt - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A gabonafélék árszintje az idei első öt hónapban 41 százalékkal alacsonyabb (2004 első öt hónapjában 72,8 százalékkal magasabb) volt, mint egy évvel korábban. A burgonya ára 54,5 százalékkal csökkent előző évhez képest.

A zöldségfélék ára lényegében nem változott az első öt hónapban, ugyanakkor májusban 40,9 százalékkal növekedett 2004 májusához viszonyítva.

A vágóállatok termelői ára 9 százalékkal nőtt 2004 első öt hónapjához képest, ezen belül a nagyobb mennyiséget képviselő vágósertésé 16,2 százalékkal emelkedett, a vágóbaromfié 1,7 százalékkal csökkent. A tej termelői árának növekedése 6,4 százalékos volt, a tyúktojás ára pedig 4,5 százalékkal alacsonyabb lett.

Az év első öt hónapjában a takarmányárak 19 százalékkal csökkentek az előző évhez képest. A termeléshez felhasznált energia árszínvonala emelkedett a legnagyobb mértékben (19,7 százalékkal), a növényvédő szereké pedig 3,3 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. A mezőgazdasági folyó termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 3,1 százalékkal csökkent, a mezőgazdasági rendeltetésű beruházási javaké 5,2 százalékkal nőtt. Az agrárolló mutatója 90,2 volt, tehát a mezőgazdasági termelőiár-index nagyobb mértékben csökkent, mint a ráfordításiár-index.